Vluchtelingenkinderen leven op de Griekse eilanden in erbarmelijke situaties. FOTO EDDIE FÖRSTER
Vluchtelingenkinderen leven op de Griekse eilanden in erbarmelijke situaties. FOTO EDDIE FÖRSTER Foto: Eddie Förster

Sluit Etten-Leur zich aan bij Coalition of the Willing?

ETTEN-LEUR - Het Etten-Leurse gemeentebestuur staat niet negatief tegenover de vraag van CDA-raadslid Joke Gelderblom om eventueel asielkinderen op te vangen die nu nog op Griekse eilanden verblijven. Zij vroeg het college van burgemeester en wethouders om zich aan te sluiten bij 'Coalition of the Willing'. Het gemeentebestuur vraagt de raad om daar in een motie over te stemmen.


DOOR MONIQUE JANSEN


Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk en Defence for Children vroegen de regering om in totaal 500 vluchtelingenkinderen onderdak te bieden in Nederland. De minderjarigen leven in tentenkampen op de Griekse eilanden en verkeren in erbarmelijke situaties. Griekenland vroeg andere Europese landen om in totaal 2.500 kinderen over te nemen. Nederland gaf geen gehoor aan de oproep om de jonge vluchtelingen te gaan halen. Wel gaf staatssecretaris Ankie Broekers Broekers-Knol 3,5 miljoen euro aan Griekenland om 48 minderjarige vluchtelingen op te vangen bij Griekse pleeggezinnen op het vasteland.


Schrijnende situatie

Het college van burgemeester en wethouders is eventueel bereid om te helpen bij de opvang van vluchtelingenkinderen die op de Griekse eilanden verblijven. "De situatie is schrijnend. Wij zouden graag zien dat deze kinderen uit deze omstandigheden worden gehaald", antwoordt B&W op vragen van CDA. Op dit moment beschikt Etten-Leur niet over speciale opvanglocaties voor deze doelgroep. In het verleden ving Juzt zeven kinderen op in twee speciaal daarvoor vrij gemaakte woningen: "Als wij met een dergelijke vraag benaderd worden, dan zullen wij met Alwel in gesprek gaan om te bekijken of een geschikte woning aan een jeugdzorgaanbieder verhuurd kan worden."


Groeiend aantal gemeenten

Het gemeentebestuur heeft er vertrouwen in dat de regering het het eerder genomen besluit om geen vluchtelingenkinderen naar Nederland te halen wil heroverwegen. Als meer gemeenten zich aansluiten bij de 'Coalition of the Willing', dan wordt de roep steeds luider. Tal van grote gemeenten nemen deel in de 'Coalition of the Willing.' Zo steunden eerder Utrecht, Amsterdam, Nijmegen en Groningen de oproep van stichting Vluchtelingen, Vluchtelingenwerk en Defence for Children.


Kinderombudsman

Ook de landelijke Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer onderschrijft de oproep van de 'Coalition of the Willing'. Zij wijst er bovendien op dat de minderjarige vluchtelingen vatbaar zijn voor het coronavirus. In de opvangkampen hebben zij geen toegang tot beschermingsmiddelen. Ook laat de hygiëne te wensen over. "Daarom moeten alle kinderen en hun familie zo snel mogelijk worden geëvacueerd. Griekenland heeft daar de hulp bij nodig van de hele Europese Unie, inclusief Nederland", vindt Kalverboer. Op de eilanden zitten ongeveer 40.000 vluchtelingen in afwachting op de start van hun asielprocedure. Elke dag komen daar nieuwe mensen bij.[l]