De typerende lach van Jan Sweep, grondlegger van de Santspuy staat vereeuwigd op het etiket. FOTO CORINE ROKS
De typerende lach van Jan Sweep, grondlegger van de Santspuy staat vereeuwigd op het etiket. FOTO CORINE ROKS Foto:

Grondlegger Santspuy vereeuwigd op etiket

ETTEN–LEUR – Bij een mooi wijntje hoort een mooi etiket. Twan Robbeson van PEP liep al jaren met het idee een etiket te ontwerpen voor de familie Sweep. die sinds 1998 wijn verbouwt aan De Zandspui in Etten-Leur.

DOOR CORINE ROKS


Afgelopen donderdagmiddag was het dan zover, de eerste fles met een bijzonder etiket overhandigt hij aan Gilbert Sweep, zoon van de befaamde Jan Sweep. Zijn inmiddels overleden pa is de grondlegger van de Etten-Leurse bodega. En het etiket draagt zijn beeltenis; goedlachs, vertrouwd en karakteristiek, precies zoals een stevige rode wijn hoort te zijn. “Ik heb Jan ongeveer 30 jaar geleden leren kennen bij De Nobelaer. Hij zat in het bestuur en ik maakte deel uit van het directieteam. Er ontstond een vriendschappelijke band die in de loop der jaren steeds hechter werd”, aldus Robbeson.


Lach

Typerend voor Jan was zijn lach, velen zullen hem om die reden op de Santspuy rode wijn 2018 direct herkennen. “Jan maakte zich sterk voor de maatschappij. Zo beklede hij diverse bestuursfuncties, al dan niet in de rol van voorzitter. Een bijzondere persoonlijkheid, geliefd onder het volk”, schetst Robbeson. Zoon Gilbert vult aan: “Vader was een echte boer in een sociaal jasje”. Een reis naar Italië bleek de inspiratiebron voor het bijzondere etiket. Robbeson van Pep Events & Media/ Creative Concepts hierover: “Daar, in Dievole, was het heel gebruikelijk om een familieportret op het etiket te plaatsen”. Vijftien jaar lang liep hij met het idee rond dat nu, op deze zonnige donderdagmiddag, officieel wordt verzilverd. Een ontroerend moment voor de familie Sweep.


Passie

Gilbert Sweep geeft uitleg: “ De wijngaard was zijn grote passie. Vorig jaar is mijn vader op 85-jarige leeftijd overleden. Afgelopen woensdag zouden mijn ouders 58 jaar getrouwd zijn. Wat zou hij trots geweest zijn, een typerende rode wijn gelinkt aan zijn evenbeeld”. Een wijn met een Léon Millot karakter, eik- aroma en gebotteld op hout. Hoe de familie Sweep in de wijnbranche terecht is gekomen legt Gilbert Sweep graag uit. “In 1997 gingen mijn ouders naar de Dordogne. Daar ontstond zijn liefde voor een wijngaard. Eenmaal terug in Etten-Leur maakte hij plannen. Ons familiebedrijf bestond en bestaat uit een melkveehouderij en de aspergeteelt. Asperges kunnen wegens biologische processen maximaal twaalf jaar op dezelfde grond worden verbouwd. Toevallig kwam er om die reden grond vrij. Pa dacht in mogelijkheden en niet in beperkingen. Zo werden niet veel later de eerste wijnranken geplant. Voornamelijk wit omdat deze wijn goed combineert met asperges. In 2002 volgde de eerste oogst en daarmee groeide het enthousiasme van pa”.


De Santspuy

Inmiddels is Asperge- en Wijnboerderij De Santspuy een begrip in Etten-Leur en ver daarbuiten. De boerderij aan De Zandspui, idyllisch verscholen in het groen, is zelfs een van de grootste toeristische trekpleisters van Etten- Leur. Vele Asperge- en wijnliefhebbers laten zich hier graag informeren en rondleiden door de familie Sweep. Benieuwd naar de smaak? De wijn is te koop aan het vertrouwde adres op De Zandspui. Het concept smaakt naar meer. “Ik sluit een opvolger niet uit”, besluit Twan Robbeson.[l]