Een foto geeft de toestand van de huid weer. FOTO JAN WILLEM VAN BODEGOM
Een foto geeft de toestand van de huid weer. FOTO JAN WILLEM VAN BODEGOM Foto: Jan Willem van Bodegom

Dermatologen bezorgd over wegblijvende patiënt

ETTEN-LEUR - Het Bravis ziekenhuis heeft alle voorzorgsmaatregelen getroffen om het voor de patiënten en bezoekers zo veilig mogelijk te maken. Toch merkt dermatoloog Sarah den Hengst dat veel mensen het ziekenhuis mijden uit angst om besmet te raken met het coronavirus. En daarover maakt ze zich grote zorgen.


DOOR MONIQUE JANSEN

“We gaan hierdoor mensen met huidkanker missen. Het leed is straks niet te overzien. Neem daarom altijd contact met ons op”, adviseert Den Hengst. “Samen vinden we de juiste oplossing.”


Grote patiëntengroep

Dermatologie behandelt huidaandoeningen en kent een grote patiëntengroep. “Normaal gesproken zien we meer dan duidend patiënten per week”, meldt Den Hengsts. “Bovendien doen we alles poliklinisch. Toen door het coronavirus de polikliniek dicht ging, liepen onze wachtlijsten snel op. Alleen de urgente behandelingen voerden we uit. Daarnaast deden we veel telefonisch, al dan niet met beeldbellen. Ongeveer de helft van de afspraken hebben we op een wachtlijst moeten plaatsen."


Foto

Veel patiënten zijn ook gevraagd een foto te sturen van hun huidprobleem. “Met een foto kunnen we veel situaties goed inschatten”, zegt de dermatoloog. “Zeker bij een vervolgafspraak. Onder andere bij een acne-behandeling kun je op een foto goed zien of de huid verbeterd is.” Telefonische afspraken, al dan niet met aangeleverde foto’s, blijven voorlopig noodzakelijk. “Door de 1,5 meter-maatregel kunnen we veel minder mensen zien dan normaal”, legt Sarah uit. “Het is continu schipperen met de wachtruimtes. We hebben goed nagedacht over de indeling van de spreekkamers, we wisselen behandelingen en spreekuren af en op de polikliniek in Etten-Leur zijn we van twee naar drie dagen gegaan. We hopen op begrip van de mensen."[l]