Wijkgebouwen Etten-Leur blijven gesloten

ETTEN-LEUR - Het kernteam van de gemeente Etten-Leur heeft besloten dat de wijkgebouwen
gedeeltelijk open mogen volgens dezelfde lijn als voor restaurants, cafés, bioscoopzalen, concertzalen en theaters.


Inhoudende dat vanaf 1 juni het is toegestaan het terras te openen met zitplaatsen, die op 1,50 mtr afstand tot elkaar moeten zijn geplaatst. Het wijkgebouw mag open voor inloop onder voorwaarde dat: Er maximaal 30 personen (incl. personeel) worden toegelaten, waarbij ook
hier een afstand moet worden gegarandeerd van 1,50 mtr; De bezoekers vooraf moeten reserveren; Er sprake is van geen georganiseerde activiteit en er een methodiek aanwezig is voor controle en handhaving.
Aan dit besluit is een ambtelijk advies gevoegd om, gezien de kwetsbare doelgroepen/ medewerkers/ vrijwilligers in de accommodaties, hier slechts sporadisch gebruik van te maken. De besturen van de Wijkgebouwen hebben hierover overlegd en willen niet 'voor politie' gaan spelen bij doelgroepen 'die zich niet altijd aan de voorgeschreven regels houden'.


Aantal voorwaarden

Voor het eventueel starten met activiteiten heeft de gemeente in de noodverordening
een aantal voorwaarden gesteld: De organisator van de activiteit levert een formulier aan voor toetsing door de gemeente. Pas na akkoord op dit voorstel mag het wijkgebouw open. Vinden er wijzigingen plaats, dan dient men dit eerst te laten toetsen via de gemeente voor akkoord. In het wijkgebouw mogen geen georganiseerde activiteiten plaatsvinden. Er kan slechts sprake zijn van een inloop. Per accommodatie mag men binnen maximaal 30 personen ontvangen incl. personeel, ongeacht het aantal zalen. Er moet gewerkt worden op basis van reserveringen. De organisator dient aan de voorkant een controlegesprek te voeren met de bezoekers/medewerkers om in te schatten of er risico's zijn (triage). Binnen het wijkgebouw moet de anderhalve meter te worden aangehouden en te worden gecontroleerd. Het wijkgebouw moet strenge hygiëne maatregelen realiseren. Bij de inloop mogen slechts bezoekers worden ontvangen vanuit de buurt/wijk, Voorkomen moet worden dat er veel personen gaan reizen.


Nog niet heropenen

De besturen van de wijkgebouwen De Linde, Ut Praotuis, d’n Overkant, Den Drempel, de Vleer hebben afgesproken, gelet op de beperktheid van de mogelijkheden en de risico’s voor de kwetsbare doelgroepen, de wijkgebouwen niet te heropenen, doch te wachten tot 1 september of zoveel eerder
als het Kabinet goedkeurt.


Terras beschikbaar stellen

Wel zijn de besturen bereid om mee te werken aan het beschikbaar stellen van het terras en zullen daarbij voldoen aan de gestelde twee voorwaarden: Iedereen zit aan een tafeltje; Iedereen houdt 1,5m afstand van elkaar.

Voor het faciliteren van buitenactiviteiten, zoals starten van wandeltochten, fietstochten, jeu de boule, beugelen, dient de organisator bij de gemeente dit aan te vragen via het formulier en na instemming zullen de wijkgebouwen medewerking verlenen om het terras zodanig in te richten dat het voldoet aan de voorwaarden.
Het wijkgebouw De Gong beraadt zich nog op mogelijkheden om, onder de voorwaarden, open te kunnen gaan en komt hierop nog terug. Voor het Turfschip gelden andere regels dan voor de wijkgebouwen.[l]