Bijeenkomst mantelzorgers. FOTO SURPLUS
Bijeenkomst mantelzorgers. FOTO SURPLUS surplus

Mantelzorg wordt beperkt door Coronavirus

ETTEN-LEUR - Door de richtlijnen van de huidige Corona-crisis staat ook de mantelzorg onder druk. Om meer inzicht te krijgen in de problemen die mantelzorgers ondervinden in deze tijd heeft consulente Jettie van Agtmaal van Surplus zorg voor een ander, een enquĂȘte gehouden onder mantelzorgers.


Surplus mocht gebruik maken van de vragenlijst die is ontwikkeld door het Steunpunt informele zorg Breda (STIB). Doel van het onderzoek is meer aandacht te krijgen voor de gevolgen van corona voor mantelzorgers en de mensen die zorg nodig hebben. De resultaten zullen worden besproken met de gemeente.

De vragenlijsten richtte zich op mantelzorgers vanaf 25 tot 80 jaar. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de taak van de mantelzorg in deze periode extra wordt belast door de beperkingen van het Corona-virus. De thuiszorg, de thuisbegeleiding, buddy en de hulp van andere mantelzorgers is gestopt. Uit de enquete blijkt dat er voor voor enkele mantelzorgers nauwelijks iets is veranderd, sommigen bezoeken hun naaste in deze periode juist vaker dan voorheen. Echter, een groot aantal mantelzorgers heeft veel minder of helemaal geen fysiek contact meer met hun naaste. Velen ervaren dat er nog meer taken op hen af komen en vragen zich af hoe lang ze deze zorg kunnen volhouden. De schaarse momenten voor zichzelf, de activiteiten zoals vrijwilligerswerk, hobby, sport zijn niet meer mogelijk. Ook sociale contacten met vrienden en familie zijn zeer beperkt.

Daarnaast is er ook zorg om de gezondheid, zowel voor degene die zorg krijgt als voor zichzelf. Een groot aantal mantelzorgers is de zeventig gepasseerd en zit met deze leeftijd zelf in de risicogroep.Uit angst voor besmetting durven velen geen extra hulp te vragen. Er is ook onzekerheid en zorg om het welzijn van de naaste omdat zij/hij niet naar school of dagbesteding kan gaan.

Uit telefonische contacten met de consulente blijkt dat de mantelzorgers de situatie zo goed mogelijk hanteren en ze klagen nauwelijks. Het merendeel heeft de zaken goed geregeld, zo blijkt ook uit het onderzoek, maar dat geldt niet voor iedereen. Voor de mantelzorgers die meer aandacht of hulp nodig hebben is het altijd mogelijk om contact op te nemen met de consulente als er vragen of problemen zijn. Juist in deze deze periode proberen vrijwilligers en medewerkers van het Steunpunt Zorg voor een Ander veel mantelzorgers regelmatig te bellen om te vragen hoe het met ze gaat en of er ondersteuning nodig is.

Volgens de laatste berichtgeving zijn er vanaf 2 juni weer bijeenkomsten mogelijk, wel met inachtneming van de vereiste anderhalve meter afstand. Dat betekent maximaal zes personen per keer.

De vrije inloop op donderdagochtend kan nog niet doorgaan; wel is mogelijk om na afspraak op donderdagochtend het Steunpunt te bezoeken.

Als er behoefte is aan informatie of advies over uw mantelzorgsituatie neem dan contact op met Jettie van Agtmaal via tel. nr. 06 28083540 of via mantelzorg.ettenleur@surplus.nl

Ook via de website: https://www.zorgvooreenanderetten-leur.nl/ is actuele informatie te vinden.[l]