Boerderij aan de Baai in Etten en Leur. FOTO OPENLUCHTMUSEUM ARNHEM
Boerderij aan de Baai in Etten en Leur. FOTO OPENLUCHTMUSEUM ARNHEM Openluchtmuseum Arnhem

Activiteiten Heemkundekring Jan uten Houte

ETTEN-LEUR - Onlangs kreeg onze Heemkundekring het verzoek om informatie aan te leveren over Leurse cultuurhistorie die eventueel gelinkt zouden kunnen worden aan de boerderij die sinds 1972 van de Baai naar het Openluchtmuseum is overgeplaatst. De betreffende boerderij is sinds de bouw in de zestiende eeuw (1584) een paar keer verbouwd. In 1635 is er bijvoorbeeld een Vlaamse schuur aan het bedrijf toegevoegd en is het woongedeelte uitgebreid met een pronkkamer. In 1880 werd de boerderij verhuurd aan drie families. Zo ontstond een dubbele woning in het woongedeelte, met extra ramen en deuren.


De boerderij, het erf en de schuur is nu ingericht voor kinderen. Deze zomer gaan de gidsen op het kindererf een goed verhaal vertellen. Een verhaal dat kinderen nieuwsgierig maakt, een spannend verhaal. Ofschoon onze eerste gedachte uitging naar de suikerbaron Heerma van Voss en de Eerste gemotoriseerde vlucht boven Nederland, kwamen we samen uit op het thema: De Leur als Bedevaartsplaats.


Verhaal

Het verhaal wordt gekoppeld aan de boerderij en de bewoners van de boerderij. Het wordt een verhaal over Leur als bedevaartsoord, activiteiten rond de Heilige Cornelius, van wie ook een relikwie in de Petruskerk aanwezig is. De Heilige Cornelius is van 1806 de patroonheilige tegen alle zenuwziekten zoals jicht, stuipen en vallende ziekte.

Zo rond 1900 moet er een behoorlijke verering hebben plaatsgevonden van de H. Cornelius en was de Leur, zeker voor een grote regio, een bekende bedevaartsplaats. In 1913 krijgt dit alles een hoogtepunt met het oprichten van het Broederschap, die ca. 5000 leden heeft gekend.

De Cornelius-zegeningen worden gehouden in het eerste weekend na 16 september. Tot in 1977 werden er ook speciale kinderkes-missen gehouden.

Meer informatie hierover op de website www.janutenhoute.nl en binnenkort dus ook in het Openluchtmuseum in Arnhem.


Deelname aan Anjer-actie

Onze vereniging neemt deel aan de collecte van het Prins Bernhard Cultuurfonds. (Anjeractie). In het verleden werd gecollecteerd met collecte bussen, maar tijden veranderen en ook het collecteren is aan veranderingen onderhevig en dat gebeurt nu digitaal.

Met de bussen kregen de deelnemende verenigingen 30% van de collecteopbrengst gestort in de clubkas. Maar nu, bij het digitaal collecteren, gaat de volledige collecteopbrengst naar onze verenigingskas.

Een reden om deze keer zeker mee te doen aan de collecte, zowel als donateur, als collectant. Dit jaar wordt de eerste proef gedaan met een automatisch betalingssysteem via Whatsapp, Facebook en SMS. Als je wilt doneren, dan kan dat via Whatsapp, Facebook of SMS door gebruik te maken van deze link: https://mii.io/c/cultuurfonds-anjeractie-collecte-2020?p=38381622.

Wil je een extra duit in het zakje doen voor onze heemkundekring, dan kun je ook digitale collectant worden door je Whatsapp- Facebook- en SMS contacten te benaderen met deze link https://mii.io/p/mrmr8n. Daarmee kunnen zij hun gift storten, die dan voor 100% ten goede komt aan onze Heemkundekring.

Doen jullie mee? We hopen, dat onze vraag niet tevergeefs wordt gesteld. Het betalen van uw gift gebeurt, zoals het betalen met Ideal.


Bestuurszaken

Inmiddels is er binnen het bestuur van de Heemkundekring het een en andere gewijzigd.

Het secretariaat dat door Jan Zengerink werd ingevuld is overgenomen door Wim Buijs. Penningmeester is van Jos Buijs overgenomen door Anton van Dorst.

Samen met Piet Paantjens vormen zij nu het dagelijkse bestuur van de Heemkundekring.[l]