Afbeelding
Foto:

ColSensation 'met pijn in 't hart' uitgesteld

ETTEN-LEUR - De negende editie van de ColSensation, die gepland stond voor 18 september 2020, gaat definitief niet door. Althans, niet dit jaar. Dat heeft de organisatie afgelopen week bekendgemaakt. Redenen om het evenement af te blazen zijn niet alleen praktische zaken, maar bijvoorbeeld ook de verantwoordelijkheid naar de deelnemers. "Daarnaast staat saamhorigheid bij ons voorop en dat kunnen we niet vormgeven op anderhalve meter afstand."


DOOR REMKO VERMUNT


Het besluit om de negende editie van de ColSensation uit te stellen naar 2021 werd ongeveer één week eerder genomen, laat Teun Suijkerbuijk als voorzitter weten. Rationeel was het besluit achteraf gezien vrij snel genomen. "Maar, gevoelsmatig zitten er nogal wat moeilijke beslissingen aan vast. Het is een evenement wat bij ons, maar ook bij anderen, deel uitmaakt van het leven." Teun denkt bijvoorbeeld aan de mensen die ColSensation gebruiken voor een stukje verwerking in de ruimste zin van het woord, of die zelf op dit moment getroffen zijn. Gelukkig kreeg de organisatie alleen maar positieve reacties op hun besluit. "We kennen alle betrokkenen en deelnemers heel goed. Allemaal mensen met het hart op de juiste plaats. Anders doe je niet mee aan Colsensation. Mensen die hier aan meedoen willen het verschil maken. Uiteraard was er teleurstelling maar er is nooit onbegrip geweest."


Extra lange voorpret

Dat kan Anne-Marie van Ommeren van Team FormidabEL uit Etten-Leur alleen maar beamen. "Ontzettend jammer! Maar enorm begrijpelijk. Zoals de organisatie heel goed uitlegde zijn er enerzijds de onzekerheid over de vergunningen en de beperkende maatregelen en anderzijds het gemis van de saamhorigheid. Daar kan ik me helemaal in vinden. Respect dat ze die keuze maken." Vanaf het begin van het coronavirus hield Team FormidabEL de maatregelen mee in de gaten. "Ook onze eigen actie’s om fondsen te werven vielen deels in duigen. Natuurlijk blijf je altijd hoop houden, omdat de motivatie in ons team hoog is. Het besluit komt dus niet onverwacht, maar ik deel het gevoel van de organisatie dat het me aan het hart gaat."


Sportieve uitdaging

Voor Anne-Marie zou dit haar tweede ColSensation worden. In 2017 wandelde ze de berg op, ook met Team FormidabEL. "ColSensation brengt drie heel waardevolle dingen samen. Het geeft je de ruimte om heel bewust stil te staan bij het verlies van geliefden aan kanker. Met hen in gedachten ga je de berg op. Dat verdriet mag er zijn en gedeeld worden, met je team, de vrijwilligers en mededeelnemers. Enorm waardevol! Tegelijkertijd geeft het je de mogelijkheid iets tegen kanker te doen. Door geld op te halen voor meer onderzoek voel je je minder machteloos. Tot slot is het een prachtige sportieve uitdaging waar je naar toe kan leven. In je trainingen en je sponsoracties heb je altijd die berg als uitdaging in je achterhoofd."


Trainen

Team FormidabEL was dan ook al hard aan het trainen. "Teamgenoot Peter heeft al 1200 fietskilometers in 22 dagen in de benen, ons jongste teamlid Stan (en tevens jongste deelnemer van Colsensation; hij zou net 12 jaar oud zijn bij de start) loopt al de helft van de benodigde afstand en ikzelf haal 300 km (hard-)lopen in mei. In 2021 staan we dus ultra-fit aan de start!" Het team vindt het natuurlijk ongelooflijk jammer dat de ColSensation niet doorgaat, maar begrijpt de keuze heel goed. "Respect dat ze die keuze maken. We snappen dat het geen gemakkelijke afweging is geweest. Ik keek erg uit naar Colsensation 2020. Ik houd mezelf maar voor dat die voorpret nu extra lang mag duren." Het team gaat zelf kijken of ze in september met het team toch een sportieve prestatie kunnen leveren, om hun supporters en sponsoren tussentijds te bedanken.

Afbeelding