Informatiemedewerkers Annie en Minnouck staan voor de bezoekers klaar. FOTO MONIQUE JANSEN
Informatiemedewerkers Annie en Minnouck staan voor de bezoekers klaar. FOTO MONIQUE JANSEN Foto: Monique Jansen

Bibliotheekbezoek is veilig dankzij maatregelen

ETTEN-LEUR - Voorzichtig druppelen bezoekers cultuurcentrum Nieuwe Nobelaer binnen. Een bord geeft aan dat zij de hoofdingang dienen gebruiken. Stickers op de vloer maken de verplichte afstand van anderhalve meter duidelijk. Medewerkers met knalgele hesjes en blauwe plastic handschoenen verwelkomen de bibliotheekleden.


DOOR MONIQUE JANSEN


Uitgeleende boeken komen in een speciaal rek terecht. Bibliotheekmedewerkers scannen de materialen. Daarna gaan de boeken 72 uur in quarantaine, voordat ze opnieuw een plekje krijgen in de uitleenkasten. "Op deze manier willen we verspreiding van corona voorkomen en gaat het eventuele virus dood", vertelt Willeke Rosdorff, hoofd educatie van de Nieuwe Nobelaer. De quarantaineafdeling is gevestigd in een lege zaal naast de bibliotheek. Doorgaans verhuurt het cultuurcentrum deze ruimte voor activiteiten, maar door de coronacrisis is dat nu niet mogelijk.


Veiligheidsmaatregelen

Veel bibliotheekleden komen voorzichtig binnen. Een deel levert alleen boeken in en keert weer om. In principe is het veilig om materialen te lenen. "We hebben veel maatregelen genomen. Maximaal 25 bezoekers mogen tegelijkertijd binnen. Het gebruik van een winkelmandje is verplicht. Ook vragen we iedereen om voldoende afstand te houden", vertelt informatiemedewerkster Annie Schellekens. Zij werkt al veertig jaar in de Etten-Leurse bibliotheek. Helaas kon haar feestelijke receptie niet doorgaan: "Wel kreeg ik een hele mooie bos bloemen. En het mooiste vind ik dat we weer open zijn als bieb. In al die jaren dat ik hier werk heb ik een sluiting nog nooit meegemaakt."


Ontplofte mailbox

Vrijwel alle bezoekers reageren opgetogen op de heropening. "Ik heb het zo gemist om te snuffelen in de rekken. Je kon online wel een pakket boeken lenen, maar ik zoek ze toch liever zelf uit", vertelt een oudere dame. Na de sluiting in maart stelden bibliotheekmedewerkers gratis verrassingspakketten beschikbaar met afgeschreven boeken en tijdschriften. "We hadden juist een heleboel boeken uit de collectie gehaald om alvast voorbereid te zijn op de verhuizing naar het nieuwe cultuurcentrum. Dat kwam nu goed uit. Heel veel mensen hadden juist nu veel tijd en behoefte om te lezen", geeft Willeke aan. "De mailbox ontplofte bij ons na de aankondiging. We hebben zeker 800 pakketten weggegeven!"


Bieb richt zich op basisfunctie

Korte tijd later lanceerde bibliotheek Nieuwe Nobelaer daarom de afhaalbibliotheek. Leden konden online uit een bepaald genre boeken bestellen die biebmedewerkers klaarzetten. "We kennen veel leden goed, daarom was het niet moeilijk om boeken samen te stellen. Ook voorkwamen we dat al gelezen boeken uitkozen door te kijken in de leengeschiedenis", vertelt Annie. Op dit moment richt de Etten-Leurse bieb zich op de basisfunctie: uitlenen van boeken. De openbare computers zijn buiten gebruik, net als de print- en kopieerservice, de Speelotheek, het Taalhuis, het Leescafé en de koffiecorner. Wel helpt het Taalhuis klanten die willen oefenen met de Nederlandse taal via Whatsapp, mail en telefoon.


Tip voor Pinksteren

In de rest van de Nieuwe Nobelaer blijft het voorlopig stil. De laatste theatervoorstellingen dateren van maart. Voorlopig staan er nog geen nieuwe activiteiten op de agenda. "We wachten elke keer de uitkomsten van de persconferentie met premier Rutte in spanning af", vertelt Willeke. Toch zitten medewerkers niet stil. Muziekcursussen verlopen nu digitaal. Cursisten misten door de coronacrisis maar één les! Het wekelijkse voorleesuur op woensdag ging digitaal via de livestream. Dat was een groot succes. Bibliotheken uit het hele land prezen de livestream aan. "Ook een tip voor Pinksteren, de voorleessessies staan nog steeds op ons YouTube-kanaal", besluit Annie.[l]