Buurtbussen blijven voorlopig uit de running

ETTEN-LEUR - Lijnbussen en treinen rijden vanaf 1 juni weer via de normale dienstregeling, maar dit geldt niet voor de buurtbussen. Die blijven voorlopig aan de kant. Het gaat om de buurtbussen Zundert-Etten-Leur-Zevenbergen (219 en 225), Prinsenbeek (216) en Etten-Leur (215).


DOOR MONIQUE JANSEN


In de buurtbussen is het extra lastig om afstand te houden tussen de passagiers. Daarvoor zijn de busjes simpelweg te klein. De chauffeurs gaan er dan ook voor uit dat de bussen op zijn vroegst na de zomervakantie rijden: "Arriva werkt aan aanpassingen, zodat de buurtbussen hun dienstregeling ook weer kunnen hervatten."


Seniorenchauffeurs

Op de buurtbussen rijden vrijwillige chauffeurs. Het grootste deel van deze groep bestaat uit senioren. Zij zijn extra kwetsbaar voor het coronavirus en kunnen ernstig ziek worden. De chauffeurs zouden graag weer willen rijden, maar nemen ook geen risico: "Wij staan al geruime tijd te trappelen om weer te gaan rijden, maar ook wij moeten nog even geduld hebben." De overheid vraagt iedereen om alleen voor noodzakelijke reizen van het openbaar vervoer gebruik te maken. Daaronder vallen bijvoorbeeld ziekenhuisafspraken, uitvaarten of het afleggen van een schoolexamen. Sinds deze maand dienen alle reizigers in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. Het kapje moet op, zodra u een bus of trein instapt. Bij de halte is mond- en neusbescherming niet verplicht.


Alternatief

De gemeente Etten-Leur biedt alternatief vervoer aan voor reizigers van de buurtbus. Wie zonder vervoer zit, mag tegen gereduceerd Wmotarief de deeltaxi bestellen. Deze tarieven zijn vergelijkbaar met de prijzen van het openbaar vervoer. Meer informatie staat op https://www.deeltaxi-westbrabant.nl/.[l]