Dirk en Marianne Vermeulen verkochten 2.500 boeken voor Kenia. FOTO MONIQUE JANSEN
Dirk en Marianne Vermeulen verkochten 2.500 boeken voor Kenia. FOTO MONIQUE JANSEN Foto: Monique Jansen

Boekenhoek aan Lage Vaartkant gaat dicht

ETTEN-LEUR - Dirk en Marianne Vermeulen uit Etten-Leur stoppen met hun boekenhuisje bij hun woning aan de Lage Vaartkant. Zij verkochten in zes jaar tijd meer dan 2.500 boeken voor het Kenya Project. Daarmee haalden ze meer dan 5.000 euro op. "We gaan verhuizen naar Putten, daarmee volgen we onze kinderen die allemaal rond de Veluwe wonen", vertelt Marianne.


DOOR MONIQUE JANSEN


Het stel woont sinds 1983 in Etten-Leur. Zij streken met hun vijf kinderen neer in de huidige woning aan de Lage Vaartkant, nadat ze vijftien jaar in Israël hadden gewoond. Marianne werkte jarenlang als leidinggevende in de kinderopvang en stortte zich na haar pensioen op het vrijwilligerswerk. Zij werd onder meer actief voor het Kenya Project. Dit is een beroemd Etten-Leurs project dat werd opgezet door de Nederlandse weduwe Rentia Krijnen-Hendrikx. Zij zag hoe weduwes in Kenia na het overlijden van hun echtgenoot werden vererfd door hun schoonfamilie. Deze situaties leidden vaak tot uitbuiting. Het Kenya Project helpt deze weduwes met microfinanciering, zodat zij zichzelf en hun kinderen kunnen onderhouden. Dirk en Marianne brachten in het verleden zelf een bezoek aan de dorpen van het Kenya Project: "Het is fantastisch om te zien hoe de weduwes in hun eigen inkomen kunnen voorzien. Ze zijn allemaal enthousiast en bedenken zelf de plannen. Het zijn hele sterke vrouwen!"


Uitgroeien tot minibieb

Marianne stond jarenlang in het Kenia-winkeltje aan de Stationsstraat. Daar belandden ook veel boeken. Ze kwam al snel op het idee om bij haar op de stoep boeken te verkopen. Dat begon met één krat en groeide al snel uit tot een heuse minibibliotheek, herkenbaar aan de gele parasol. "Uiteindelijk haalden we een huisje bij de Praxis waar de boeken een goede plek kregen", legt Marianne uit. Bezoekers kunnen boeken uitzoeken voor twee euro per stuk. Zij worden verzocht om het geld in de brievenbus te deponeren. Het boekenhuisje trekt veel klandizie. Vooral fietsers maken graag een stop aan de Lange Vaartkant. De boekenhoek heeft veel vaste klanten. Sommige kopers bellen ook graag aan voor het maken van een praatje.


Grote boekencollectie

In de boekenhoek is van alles te koop. Bezoekers vullen de collectie ook weer aan. "Het gebeurde regelmatig dat het huisje 's ochtends ineens helemaal uitpuilde", lacht Dirk. Dan hadden mensen hun eigen boekenplanken opgeruimd. De meeste boeken verwisselen probleemloos van eigenaar, maar sommigen blijven staan. Bouqetreeksen en encyclopedieën zijn bijvoorbeeld niet populair. Overgebleven boeken bracht Marianne naar openbare minibiebs in de regio of naar de Emmauswinkel in Langeweg. Het stel gaat de boekenhoek missen, maar Marianne sluit niet uit in Putten opnieuw te beginnen voor een goed doel daar: "Maar eerst maar eens verhuizen!"[l]

De boekenhoek aan de Lage Vaartkant 58 is nog tot begin juli open. Vanwege de opheffing worden boeken voor een euro per stuk verkocht.