Ronald Cockx bezig met zijn solo 10 km.
Ronald Cockx bezig met zijn solo 10 km. Lynn

DJA-atleten winnen de virtuele Achilles Solo 10K

ETTEN-LEUR - 27 hardlopers waren op zaterdag 20 juni in de weer voor hun individuele 10 km. In het kader van de vanwege het coronavirus afgelaste Bavoloop konden hardlopers die dag hun energie kwijt op een solo 10.000 meter. En ook deze derde virtuele loop waren twee atleten uit de stal van Ed Sligchers de snelsten.


DJA-atlete Paddy Herijgers finishte om iets over half tien in 39:03, haar clubgenoot Ronald Cockx startte expres laat in de middag om niet voluit te lopen. Tegen half vijf klokte Cockx 32:32 en werd daarmee de rapste deelnemer. Bedankt en misschien tot 11 juli. Een mogelijk volgend evenement, want voorlopig ziet het er naar uit dat het gezamenlijk meedoen aan hardloopwedstrijden niet mogelijk is, zou de Turfloop in Schijf kunnen zijn. De organisatoren van die lokale hardloopwedstrijd zorgen er op zaterdag 11 juli voor dat het parcours van de 5 (en de 10, 2 rondjes) kilometer, geschikt is om individueel hard te lopen. Je kan dan zelf kiezen of je 1 of 2 ronden loopt. De organisatoren zorgen ervoor dat het parcours van 10:00 uur tot 19:00 uur beschikbaar is, je kan dan zelf kiezen hoe laat je start voor je 5 of 10 km. En na afloop kan je je resultaat aan de organisatie mailen.

Ook de regelaars van de populaire vakantieloop in Hoeven, Hoevense Polderloop, zijn van plan om op de derde dinsdag van augustus met een alternatieve versie van hun race te komen. Zodra daar meer informatie over beschikbaar is, komt dat op deze website te staan.


Even voorstellen: voorleesfeest

Vanaf woensdagmiddag 2 september kan het zijn dat je bij Achilles mensen tegenkomt die je niet eerder op het terrein bent tegen gekomen. Nieuwe leden? Dat is (nog) niet het geval. Deze mensen zijn de vrijwilligers en bezoekers van 'Voorleesfeest'. Bij Voorleesfeest wordt er door vrijwilligers voorgelezen aan kinderen in de leeftijd van 3-7 jaar waarbij de Nederlandse taal niet hun moedertaal is. Zij wonen in Etten-Leur en omgeving, maar krijgen het Nederlands niet van huis uit mee. Om deze kinderen te helpen bij hun ontwikkeling in de Nederlandse taal en de uitbreiding van hun woordenschat, is voorlezen een leuke en laagdrempelige manier om met taal bezig te zijn. Na het voorlezen wordt er altijd iets leuks gedaan naar aanleiding van het verhaal. Dit kan iets creatiefs zijn, iets met muziek of een spel. Altijd draait het om de taal. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat kinderen die op jonge leeftijd een ruime woordenschat opbouwen, later een grotere kans hebben op een beter schoolsucces. Daarnaast vergroot het hun zelfredzaamheid in de maatschappij. Om die reden is er voor deze leeftijdsgroep gekozen. Voor de kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar wordt er hulp geboden bij het maken van het huiswerk. Ondertussen is er voor de moeders die meekomen met hun kinderen koffie/thee en ruimte voor een gesprek met één van onze vrijwilligers. Op deze manier proberen wij de moeders te informeren over van alles en nog wat in onze Nederlandse samenleving. Voorleesfeest is een initiatief dat is ontstaan vanuit Caritas van de RK Mariaparochie in Etten-Leur.

Voorgaande jaren hebben wij gebruik kunnen maken van de ruimte van het vroegere internaat aan de Edward Poppelaan. Vanwege opstartende sloop- en bouwwerkzaamheden kunnen wij daar niet meer terecht. Vanaf 2 september wordt er op de woensdagmiddag buiten de schoolvakanties van 14:00-15:00 uur voorgelezen bij Achilles.

Meer informatie: mirjam@famverschuur.nl (076-5022785).[n]