Piet en Toos van den Wijngaard
Piet en Toos van den Wijngaard Foto: Peter van Trijen

TOOS EN PIET SAMEN
GEDECOREERD

ETTEN-LEUR – Toos Christianen en Piet van den Wijngaard voelen zich thuis in Etten-Leur. Zij streken vanuit Galder neer in Etten-Leur. De centrale ligging van Etten-Leur en de mogelijkheden die de plaats bood, zorgden er voor dat het echtpaar samen met hun beide kinderen, er zich uitstekend thuis voelden. En daarmee was de basis voor vrijwilligerswerk gelegd. Omdat Piet en Toos beiden het nodige vrijwilligerswerk verrichten, werden ze beiden symbolisch gedecoreerd.

DOOR RENÉ BRUIJNINCX


Toos was thuis de oudste uit een gezin van 9 kinderen. “Dat zorgde er voor dat ik een voortrekkersrol vervulde. Het was vanzelfsprekend wanneer dat nodig was dat je bij de buren ging helpen. Dat werd niet gevraagd, nee dat deed je gewoon”. Omdat haar man en zij parochianen van de Lambertuskerk waren vervullen ze daar al jaren, ieder op eigen wijze, een aantal taken als vrijwilliger. Ook dat zien ze als vanzelfsprekend, omdat hen dat beiden zo is bijgebracht. “Ik hecht er aan dat dingen goed georganiseerd worden, en dat het gezellig is en iedereen het naar zijn zin heeft”, verwoordt Toos de motivatie van al het vrijwilligerswerk dat ze doet. “Ons vrijwilligerswerk kent overeenkomsten, maar we doen ook elk apart nog van alles”. Zo is Toos vanaf haar 16e jaar lid en vanaf 2014 voorzitter van de Vrouwen van Nu.. Zodra er over de coronacrisis en de invloed daarvan op haar vrijwilligerswerk wordt gesproken, trekt Toos een simpele maar heel doeltreffende conclusie: “De achter ons liggende tijd heeft me ook geleerd hoe rustig het kan zijn zonder activiteiten. Maar ik ben een echte doener en altijd graag bezig”.


Creativiteit

Piet van den Wijngaard geeft aan dat hij bij zijn vrijwilligerswerk een aantal competenties benut, welke hem in zijn arbeidzame leven als verzekeringsdeskundige goed van pas kwamen. “Voor een aantal functies ben ik indertijd gevraagd, omdat ik van financiële zaken het een en ander wist. Daarnaast ben ik van huis uit maatschappelijk ingesteld. Ik houd ervan om mensen met elkaar te verbinden, zodat ze gezamenlijk dingen voor elkaar kunnen krijgen”. Hij geeft aan dat de verzekeringswereld in het begin hoorde tot de colportagebranche. “Je ging huis aan huis verzekeringen ‘verkopen’ en wekelijks werd er gekeken wie de grootste omzet had gerealiseerd. Dat werd toen ook beloond”. In zijn vrijwilligerswerk, waaronder zijn bestuurslidmaatschap van De Lodewijkstichting, tweede penningmeesterschap bij de KBO Etten-Leur, vrijwilliger bij Stichting Avoord locatie Kloostergaard, en voorzitter van de Bridgeclub KBO-Etten, gebruikt hij een aantal eigenschappen die hem daarin motiveren.


Vrije tijd

Dat het echtpaar naast hun vrijwilligerswerk ook nog vrije tijd heeft voor eigen hobby’s, zal menigeen verbazen. Maar juist de combinatie van die beide dingen zorgen voor hun betrokkenheid bij alles wat ze doen. “We fietsen graag, met of zonder Geocaching, spelen golf en bridgen wel 3 keer per week”. En zoals opa’s en oma’s dat doorgaans doen, verwijzen ze ook graag naar het oppaswerk bij de 4 kleinkinderen, wat ze in het verleden vaak op zich hebben genomen. Daarnaast is Piet vanaf 2003, het jaar van oprichting, ook lid van de Trekker Oldtimerclub Liesbosch voor tochten met zijn oude tractor van 1953, MAN AS430. Samen met zijn tractorvrienden is Piet te vinden op evenementen en shows van Oldtimers. Een mooi evenement dat helaas dit jaar niet heeft mogen plaatsvinden.[n]