Sterrenlampjes FOTO: LOUISE SMIT
Sterrenlampjes FOTO: LOUISE SMIT Foto: FOTO: LOUISE SMIT

Iedereen mag alleen sterven, maar niet eenzaam

ETTEN-LEUR - Sterven hoort, net als geboren worden, bij het leven. Als iemand in de naaste omgeving ernstig ziek wordt en ervoor kiest om zo lang mogelijk in de eigen, vertrouwde omgeving te willen blijven, dan is om die wens te kunnen realiseren vaak ondersteuning van de zieke en mantelzorgers nodig.


Dat doen de mensen van stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) West-Brabant & Tholen. “Er zijn, als het er om gaat” is de missie van VPTZ.


Ondersteuning

VPTZ vrijwilligers verlenen daar waar nodig tijd, aandacht en ondersteuning. Vrijwilligers weten hoe belangrijk het is om rust uit te stralen, te luisteren en er te zijn. De vrijwilligers van VPTZ zijn gemotiveerde en goed opgeleide mannen en vrouwen, die zich belangeloos inzetten voor hun medemens.


Extra aandacht

Mensen die “slow care” willen leveren, en er echt willen zijn voor diegenen die gaan overlijden, zullen zich als vrijwilliger in de palliatieve zorg als een vis in het water voelen. Zij kunnen net dat extra beetje aandacht bieden dat cliënten en mantelzorgers in moeilijke perioden zo nodig hebben. Dankzij hen kan de laatste wens van een stervende, thuis blijven tot het einde, worden gerealiseerd.


Terminale fase

VPTZ vrijwilligers gaan op bezoek bij mensen thuis, maar zij worden ook ingezet in zorginstellingen.

Andere vrijwilligers verdwijnen vaak uit beeld wanneer bewoners van woonzorgcentra ziek worden en in de terminale fase komen. De VPTZ vrijwilligers worden hier speciaal ingezet om er te zijn en in de stervensfase ‘s nachts te waken. Wij vinden dat mensen alleen mogen sterven, maar niet eenzaam.


Introductietraining

De stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg West-Brabant & Tholen zoekt meer betrokken mannen en vrouwen, die hun medemensen in de regio willen bijstaan in de laatste dagen, weken, of maanden van hun leven. In het najaar wordt bij voldoende belangstelling een introductietraining gestart, met inachtneming van alle benodigde maatregelen.

Als VPTZ vrijwilliger ga je deel uitmaken van een professionele vrijwilligersorganisatie met inspirerende collega’s. Wij bieden naast de introductietraining meer deskundigheid-bevorderende cursussen rondom de palliatieve zorg.


Meer info

Wanneer u meer wilt weten over vrijwilliger worden bij VPTZ, of over de introductietraining, neem gerust contact op met een van de coördinatoren van VPTZ West-Brabant & Tholen, Postbus 334, 4600 AH Bergen op Zoom via tel. 06 - 514 980 69, of info@vptz-westbrabanttholen.nl. In de korte film “Er Zijn” onderaan op de homepagina (www.vptz-westbrabanttholen.nl ) krijg je een indruk van het vrijwilligerswerk.

Heeft u tijd om uw medemens te helpen?[n]