Buddy Maria in gesprek met Annie Besters. FOTO R. VAN GILS
Buddy Maria in gesprek met Annie Besters. FOTO R. VAN GILS r.van Gils

Zorg voor een ander: Een buddy voor een buddy

ETTEN-LEUR - Wie wil er buddy voor een buddy zijn? De conronacrisis zet ook het vrijwilligerswerk onder druk. Veel buddy's die ondersteuning gaven aan de informele Zorg voor een ander van Surplus werden aanvankelijk gedwongen tijdelijk te stoppen met hun huisbezoeken. Momenteel zijn de corona-maatregelen versoepeld, maar nog niet iedereen kan het buddywerk te hervatten.


Surplus Informele zorg werkt al jarenlang met vrijwilligers die sinds enige tijd worden aangeduid als buddy. Zij stellen zich beschikbaar om iemand regelmatig te bezoeken, gewoon te luisteren of een kopje koffie drinken, een wandeling of boodschappen doen. Ze zorgen voor vervoer en ondersteuning bij een bezoek aan medische instellingen.

Een aantal buddy's behoort tot de risicogroep en zijn genoodzaakt om voorlopig het contact met anderen te beperken.


Stijgende hulpvraag

Maar in deze coronatijd stijgt de hulpvraag juist omdat de behoefte aan contact nog groter is dan anders. Immers, de dagopvang die mantelzorgers verlichting geeft, kan nog niet volledig worden opgepakt en de meeste meeste ‘uitjes’ zijn wegens corona geannuleerd. Ook daar kan een buddy hulp bieden want anders is de zware mantelzorgtak niet vol te houden. Rina Pals van ‘Zorg voor een ander’ kan niet aan alle hulpvragen voldoen.

Om die reden is ze dringend op zoek naar nieuwe buddy's. Iedereen die zich wil inzetten voor een ander is zeer welkom, ook om eventueel tijdelijk hulp te bieden. Wellicht is dit ook een kans om te ervaren hoeveel voldoening dit werk geeft. “Ervaring is geen vereiste en je hoeft het niet alleen te doen” zegt consulente Rina Pals. “Wij bieden iedereen de ondersteuning die nodig is. Buddy’s kunnen bij ons altijd terecht met vragen. Er is een basistraining voor startende buddy’s en de consulente gaat altijd mee voor het eerste contact tussen buddy en hulpvrager."

Met veel ervaring en een grote dosis mensenkennis, brengt consulente Pals bijna altijd de juiste mensen bij elkaar. Onlangs nog bracht zij Annie Besters in contact met buddy Maria van de Westelaken en dat bleek opnieuw een juiste keus. Annie kreeg onlangs de diagnose vasculaire dementie en verloor haar partner. De case manager dementie verwees haar naar Zorg voor een ander. Ze is zeer tevreden over alle externe zorg die wordt geboden. “Ook mijn kinderen zorgen goed voor me, maar ze hebben hun eigen leven en dat vind ik prima. Ik bezoek het Alzheimercafé en ik heb ook kennissen waar ik welkom ben voor een kopje koffie. Maar toch is het leven alleen best een beetje saai en soms ben ik erg onzeker over de toekomst”, vertelt ze. “Daarom ben ik iedere woensdag blij met Maria want samen kunnen we leuke dingen doen. Een keer winkelen, gezellig op een terras zitten in een andere omgeving zoals laatst nog bij de Meenmoerhoeve."

Maria is al jaren bezig met vrijwilligerswerk. “Toen ik stopte met werken heb ik mezelf zes weken tijd gegeven om te kijken wat ik zou kunnen doen voor anderen. Als buddy ondersteun ik verschillende mensen en dat geeft me veel voldoening. Wandelen, praten, zwemmen, winkelen of iemand ook wil, het kan wat mij betreft allemaal.” Uiteraard wordt de RIVM-regel in acht genomen om buddy's en hulpvragers te beschermen. Ook is er een collectieve verzekering om alle risico’s uit te sluiten. Wie hulp wil bieden of meer informatie wil, kan zich melden bij Rina Pals. Tel. 0653129470 of via rina.pals@surplus.nl of mantelzorg.etten-leur@surplus.nl.[n]