Wethouder Frank Vrolijk: 'Taboe doorbreken.'
Wethouder Frank Vrolijk: 'Taboe doorbreken.' Foto: Gemeente Etten-Leur

'Leren lezen en schrijven
stimuleren'

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur pakt de laaggeletterdheid verder aan. "We willen zoveel mogelijk mensen bereiken die moeite hebben met lezen en schrijven", kondigt wethouder Frank Vrolijk aan. Er lopen al verschillende succesvolle initiatieven die een vervolg krijgen. Daarnaast komen er nog meer activiteiten om mensen te helpen met het leren lezen en schrijven. Zo komt er mogelijk een speciaal voorleesprogramma voor ouderen.

DOOR MONIQUE JANSEN


Niet kunnen lezen en schrijven is een groot probleem. In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van zestien jaar en ouder deze vaardigheden niet of onvoldoende onder de knie. Dat betekent dat zij bijvoorbeeld niet zelf een formulier kunnen invullen, het etiket van een pak koekjes kunnen lezen of een whatsapp'je kunnen versturen. Op het probleem rust een groot taboe. De meeste laaggeletterden durven niet te vertellen dat ze niet kunnen lezen en schrijven en verzinnen daarom smoesjes.


Week van de Alfabetisering

De gemeente Etten-Leur haakt ook in op de Week van de Alfabetisering van 9 tot 15 september. Er staan dan verschillende activiteiten op het programma. Het totale aanbod wordt later bekend. "Daarbij houden we rekening met de coronarichtlijnen. Voor nu lijkt het er op dat deze activiteiten door kunnen gaan", blikt Vrolijk alvast vooruit. "We komen in die week ook met een filmpje waarin onze collega Henk Buesink figureert." Financieel specialist Henk Buesink werd namelijk uitgeroepen tot de 'best schrijvende ambtenaar van Nederland'. Hij slaagde erin om moeilijke zaken op eenvoudige wijze uit te leggen.


Taalhuis Etten-Leur

Bewoners die moeite hebben met lezen en schrijven kunnen in Etten-Leur bij het Taalhuis in de Nieuwe Nobelaer terecht. Medewerkers en vrijwilligers helpen iedereen die zijn lees-, schrijf-, reken- en computervaardigheden wil verbeteren. Zij kijken samen bijvoorbeeld naar een geschikte cursus of een taalcoach. Ook kunnen zij in het Taalhuis boeken en computers vinden om te oefenen met lezen, schrijven of de digitale snelweg. Wie door schaamte liever buiten Etten-Leur wordt geholpen, kan eventueel een verwijzing naar een buurgemeente krijgen. Daarnaast is het mogelijk bij het ROC lessen te volgen. In september start bovendien de pilot 'Voel je goed.' Laag opgeleide deelnemers krijgen eet- en beweegadviezen en volgen groepslessen gezondheidsvaardigheden. Zij kunnen via de taalgroepen instromen, maar kunnen na het volgen van de gezondheidslessen ook plaatsnemen in de taallessen.


Uitbreiden digitale dienstverlening

Dit jaar liep op brede school De Hasselbraam een pilot om ouders aan het lezen en schrijven te krijgen. Tegelijkertijd werden zij zo ook betrokken bij de school. Deze proef was een succes. Voor 2021 zet de gemeente in op het uitbreiden van de digitale dienstverlening. In het Taalhuis komt een speciaal informatiepunt voor mensen die vragen hebben over het benaderen van de overheid. De samenwerkende organisaties zetten ook in op een brievencontrole. Doel is om die in eenvoudige taal op te stellen, zodat de lezer de brief begrijpt. Ook kijken zij naar de mogelijkheden om voor te lezen aan ouderen. Sommige senioren kunnen door slechtziendheid niet zelf meer lezen en hebben hier hulp bij nodig. Daardoor kunnen zij bijvoorbeeld geen formulier meer lezen. Het is nog niet bekend hoe dit voorlezen er precies gaat uitzien.[n]