Afbeelding
Foto: René Bruijnincx

Sarah van den Broek schrijft eerste boek

ETTEN LEUR – Sarah van den Broek en vriend Job wonen sinds vorig jaar samen. Er wordt nog stevig in de woning geklust. Ondanks dat heeft de schrijfster er de rust en tijd gevonden om haar eerste roman te schrijven.


DOOR RENÉ BRUIJNINCX


En ondanks de vanzelfsprekendheid die in het bovenstaande doorklinkt, blijkt de geleverde inspanning eerder het gevolg van een therapeutisch dan creatief proces.


Aanleiding

De 25-jarige Sarah werd geboren in Goes maar verhuisde met haar ouders toen ze een jaar oud was naar Etten-Leur. Ze zit op basisschool d’n Overkant als er bij haar botkanker wordt geconstateerd. “Al die medische onderzoeken en scans maakten me tot ervaringsdeskundige binnen de zorg. Toen ik eenmaal genezen was, kwam de gedachte bij me op dat ik te zijner tijd ook iets voor anderen zou willen betekenen. Dat leidde ertoe dat ik in Breda Laboratorium techniek ging studeren. Groot nadeel daarvan was dat je weinig contact met patiënten had, maar vooral met processen bezig was”. Daardoor begint ze aan de HBO-opleiding Medisch beeldvormende en radiotherapeutische technieken. “De technieken waarmee ikzelf werd behandeld tijdens mijn ziekte, zou ik bij andere patiënten mogen toepassen”.


Tegenvaller

“Door mijn ziekte en de behandeling daaraan, bleek ik last te hebben van een chronische vermoeidheid, waardoor parttime werken voor mij het hoogst haalbare was. Lastig bijverschijnsel daarbij was dat ik solliciteerde bij ziekenhuizen en zorginstellingen, maar dat mijn parttime inzetbaarheid ervoor zorgde dat ik nergens werd aangenomen”, vat Sarah deze teleurstelling samen. “Ik studeerde in juni 2019 af, en had naast mijn studiekennis ook veel eigen ervaringen tijdens mijn ziekte opgedaan. Die twee factoren hadden elkaar praktisch kunnen versterken. Jammer genoeg heeft zich dat niet in een baan vertaald”.


Inspiratie

“Omdat mijn verloofde Job een fulltime baan heeft, ben ik nogal vaak alleen thuis. Op enig moment heb ik mijn laptop gepakt en ben gaan schrijven. In het begin doe je dat wat impulsief, maar langzaam maar zeker vormde zich een verhaal. Door de tekst vaak terug te lezen en aan te scherpen, werd het een verhaal met een rode draad, waar ikzelf erg trost op ben”, vat Sarah het resultaat van haar eerste pennenvruchten samen. “Ik ben heel trots dat mijn boek door uitgeverij Boekscout verkrijgbaar is. Zodra je het boek hebt betaald, 19,99 euro per exemplaar, wordt het speciaal voor je gedrukt en toegezonden”.


Waardering

Op sociale media wordt er door familie, bekenden en haar kennissenkring lovend gereageerd. “Daardoor ben ik inmiddels begonnen aan een vervolg”, vervolgt Sarah. Dat blijkt uit haar verwijzing uit haar eerste boek: ‘Er wordt gewerkt aan een vervolg op Anna – De weddingplanner’. “En mensen die het boek graag eerst willen zien kunnen terecht bij de Brunawinkel aan het Van Bergenplein. Ik ben heel trots dat zij me de kans hebben gegeven om daar mijn boek in het schap te mogen zetten”, besluit Sarah tenslotte. En zo heeft een negatieve ervaring in haar leven zich zeker ten goede gekeerd.[n]