Zonnepark A58 in aanbouw ter hoogte van Etten-Leur. (© DuurSaam)
Zonnepark A58 in aanbouw ter hoogte van Etten-Leur. (© DuurSaam) DuurSaam

Zonnecertificaten beschikbaar in Zonnepark A58

ETTEN-LEUR - Langs de A58 verschijnt, met goedkeuring van Rijkswaterstaat, tegen het talud tussen de afritten Etten-Leur en Etten Leur-West het langste zonnepark van Nederland.


Over een afstand van ongeveer 4 kilometer worden ca. 6.300 zonnepanelen geplaatst. De bouw van het Zonnepark langs de A58 vordert gestaag. Bijna alle zonnepanelen zijn neergelegd, in totaal 6300 stuks. Ook de elektriciteitshuisjes zijn geplaatst. Het zal niet lang meer duren voordat de zonnepanelen rechtstreeks aan het elektriciteitsnet in Etten-Leur stroom gaan leveren. In de laatste fase van het project is het voor inwoners uit Etten-Leur mogelijk om zonnecertificaten te kopen. Men draagt dan bij aan de financiering van dit project. De prijs van de certificaten is € 250,- per stuk. Deelname is mogelijk vanaf 1 certificaat en het maximum is 4 certificaten. Dit om zoveel mogelijk inwoners mee te laten doen. Er zijn slechts 300 certificaten beschikbaar en op = op.


Certificaten
De datum van uitgifte van de certificaten is 15 september 2020. De looptijd van de certificaten is 15 jaar. De rente bedraagt 4,5% per jaar en het geïnvesteerde bedrag wordt annuïtair afgelost. Een bank verstrekt zo’n rente niet. Bij de zonnecertificaten hoeft men niet over te stappen naar een andere energieleverancier. Dat moet wel als je zonnepanelen op naam koopt. Inwoners van Etten-Leur kunnen ook nog steeds op deze wijze participeren in het zonnepanelenproject door een 10-tal zonnepanelen bij de energieleverancier Vrijopnaam op je naam te laten zetten. Als lid van DuurSaam Etten-Leur zijn 2 zonnepanelen gratis en heb je nog de mogelijkheid er maximaal 8 bij te kopen.


Voorlichtingsbijeenkomst
Op dinsdag 15 september is er nog een laatste voorlichtingsbijeenkomst in het gemeentelijk vergadercentrum, Markt 1 van 19.00-22.00 uur. Door de Corona maatregelen is het niet mogelijk een grote bijeenkomst te organiseren. Daarvoor in de plaats worden belangstellenden in groepjes van maximaal 2 personen te woord gestaan door Energiecoaches van DuurSaam Etten-Leur , medewerkers van de Energieleverancier Vrijopnaam en Greenspread. Aanmelden met naam, adres en telefoonnummer bij secretaris@duursaam-etten-leur.nl.
De opening van het zonnepark is vastgesteld op 1 oktober 2020.[n]