De leerlingen op 't Kofschip zijn er klaar voor.
De leerlingen op 't Kofschip zijn er klaar voor. Foto: Len Poppelaars

E-waste race is van start gegaan

ETTEN-LEUR – Kinderen in de basisschoolleeftijd op een leuke, actieve en leerzame manier kennis laten maken met de gevolgen van E-waste. Een wedstrijd met een missie. Op 7 september is de ‘E-waste Race West-Brabant’ gestart. Basisschool ’t Kofschip en De Hasselbraam zijn 2 van de 10 deelnemende scholen in West-Brabant. De inhoud van de race was in eerste instantie nog onbekend bij de leerlingen van ’t Kofschip. Een gastles van Pepijn Rademakers van de E-waste Race, bracht daar 2 september verandering in.

DOOR LEN POPPELAARS


“Laat je verrassen”, klinken de woorden van meester Mark aan het begin van deze woensdagochtend. De leerlingen van groep 7/8 van ’t Kofschip staren nieuwsgierig naar het scheerapparaat op de tafel voor hen.


E-waste Race

“E-waste. Wie weet wat dat betekent?” vraagt Pepijn. “Iets elektrisch dat je niet meer kan gebruiken, is afval”, vat leerling Kurt samen. “Precies!” Na de vertaling van het woord race, is het al snel duidelijk: Het is een wedstrijd. De leerlingen gaan zoveel mogelijk elektronisch afval (e-waste) inzamelen binnen het eigen thuisfront en bij buurtbewoners. De wedstrijd eindigt op 2 oktober. De groep welke per leerling het hoogst aantal punten heeft, wint een bezoek aan ‘De ontdekfabriek’ in Breda. “Cool” klinkt het uit de mond van Fenne. De groep valt bij. Het enthousiasme is geboren! Metalen eruit halen“Als iets nog werkt, is het zonde om weg te gooien. Hergebruik is dan beter”, legt Pascal de Klerk uit. Hij is vanuit de Kringloper en Saver betrokken bij dit project.


Repareren

“Wanneer een apparaat het niet meer doet, repareren we het of we halen het uit elkaar. We halen bijvoorbeeld de metalen er uit.” Uit elkaar halen? In enkele kinderogen verschijnen pretlichtjes. “Nee, dit mag je NIET zelf doen!”, waarschuwt Pascal. Mobiele telefoon “Wie heeft er een mobiele telefoon?”, vraagt Pepijn. Bijna alle vingers gaan de lucht in. Op de vraag: Hoeveel grondstoffen zijn er nodig om een mobiele telefoon te produceren, wordt druk gegokt. “Honderd, duizenden, zeven of acht, driehonderdzesenzeventig”. Antwoord: Er zijn 46 verschillende grondstoffen met een totaal gewicht van 75 kilo nodig voor de productie van 1 telefoon. Onder andere metalen zoals bijvoorbeeld Kobalt. Metalen zijn over de gehele wereld een schaars goed, net als veel andere grondstoffen. Op is op. Geen grondstoffen, geen nieuwe mobiele telefoons. Minder grondstoffen uit de grond halen (winnen) is goed voor mens, dier, natuur en milieu. Het spaart natuurgebieden. Vermindert het aantal gevallen van uitbuiting en kinderarbeid. De woorden en beelden over de gevolgen van grondstofwinning, maken indruk bij de leerlingen. We halen grondstoffen van ver, terwijl we ze hier hebben. Daarom moeten we op de juiste manier omgaan met E-waste.


Organiseren

De organisatie en planning van de E-waste Race, regelen de leerlingen voor een groot deel zelf. “Er is plaats voor: promoters, verzamelaars, verslaggevers en een manager”, legt Pepijn uit. “Ik heb een YouTube kanaal”, roept aspirant promoter Beau enthousiast. Dani schrijft als kersverse manager tijdens de uitleg alvast op hoe de website werkt. Ophalen Bewoners van Etten-Leur mogen e-waste aanmelden op www.ewasterace.nl en zelf een gewenste ophaaldatum buiten schooltijd aangeven. Leerlingen gaan plannen, bevestigen en halen het samen op. De verzamelcontainers staan inmiddels bij de scholen voor de opslag van bijvoorbeeld oude en kapotte mobiele telefoons, oplaadkabels en computers. Enthousiast, wijzer en goed voorbereid.[n]