Uitreiking vrijwilligerspas en deelnemerspas AutoMaatje. FOTO LEN POPPELAARS
Uitreiking vrijwilligerspas en deelnemerspas AutoMaatje. FOTO LEN POPPELAARS Foto: Len Poppelaars

AutoMaatje Etten-Leur officieel van start

ETTEN-LEUR - De eerste autorit met als eindbestemming wijkgebouw De Linde, was woensdag het officiële startsein van AutoMaatje Etten-Leur. Het doel van AutoMaatje is minder mobiele inwoners met inzet van vrijwillige chauffeurs (eigen auto) op de gewenste plaats van bestemming brengen.


DOOR LEN POPPELAARS


Minder mobiel en toch naar een activiteit in het wijkgebouw, de kapper of bijvoorbeeld op de koffie bij een vriendin. Even naar buiten op een afgesproken tijdstip en zonder onzekere wachttijden? Het kan vanaf heden dankzij AutoMaatje. Gevraagde onkostenvergoeding te betalen aan de chauffeur: 30 cent per kilometer. Etten-Leur is de 73e plaats in Nederland waar men de krachten heeft gebundeld voor het opzetten van een lokaal initiatief van AutoMaatje. De ANWB is, vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid, de grondlegger binnen Nederland. “Voor degene waarbij de eenzaamheid op de loer ligt, een mooi initiatief om weer lekker naar buiten te gaan”, zegt coördinator Els de Lange met aanstekelijk enthousiasme.


Lange adem
Sinds 2017 staat het streven om AutoMaatje in Etten-Leur op te starten hoog op de wensenlijst van de Seniorenraad, blijkt uit de woorden van projectleider Jaap Lucieer. Op papier waren ze er klaar voor, het projectplan was gereed. De weg naar voldoende budget was echter lang. Begin dit jaar kwam het akkoord voor het benodigde kapitaal vanuit de Gemeente en sponsoren. De projectgroep, bestaande uit leden van de Seniorenraad Etten-Leur en Stichting Samenwerkingsplatvorm Etten-Leur, kon samen met aangestelde coördinator Els de Lange concreet aan de slag met de verdere opzet en promotie. En al zorgde COVID-19 voor een lichte vertraging, met het door de ANWB aangedragen protocol met veiligheidsmaatregelen is iedereen er nu toch echt klaar voor.



Eerste rit
Op woensdag 9 september stappen chauffeur Jaap Visser en deelnemer Peter Berting met een brede glimlach, verstopt achter een mondkapje, uit de auto. “Het is een win-win situatie”, legt Jaap uit. “Als ik voor de terugreis wat langer op Peter moet wachten, neem ik gewoon mijn fiets mee op de trekhaak en ga ik een fietstocht maken”. Peter legt op zijn beurt uit dat ergens voor betalen het soms makkelijker maakt om hulp te vragen. Beide heren waren de eerste ingeschrevenen van AutoMaatje Etten-Leur.Inmiddels hebben 25 chauffeurs en 22 deelnemers zich aangemeld. Een mooi aantal, wat nog zeker mag stijgen. De zes vrijwilligers van het meldpunt zijn voor hen bereikbaar voor het maken van een match en een praatje.


Poort naar de wereld

“Hoe gaat het met je”, Janique Huijbregts van de ANWB legt uit dat het naast de rit van A naar B, ook het sociale karakter van AutoMaatje voor veel mensen prettig is. “Het bevordert de zelfredzaamheid, het welzijn en haalt mensen uit eenzaamheid” zijn enkele punten welke wethouder Frank Vrolijk aangeeft. “De poort naar de wereld”. Met deze metafoor onderstreept hij het doel, met lovende woorden naar de aanwezige initiatiefnemers van de Seniorenraad, Stichting Samenwerkingsplatvorm, Gemeente en ANWB. Wilt u ook deelnemen? Neem dan contact op met coördinator Els de Lange voor een intakegesprek. Zij is bereikbaar op (06) 42 22 78 99.[n]