Ger de Weert
Ger de Weert Foto: Gemeente Etten-Leur

De gemeenteraad stemt woensdag over de introductie van de starterslening in Etten-Leur. Het gemeentebestuur stelt voor om deze lening te introduceren om jonge huizenzoekers een steuntje in de rug te geven.


"Daarom vragen we de raad om de starterslening 2020 vast te stellen.Daarmee biedt de gemeente starters de mogelijkheid om goedkoop een aanvullend bedrag van maximaal 25.000 euro te lenen voor het kopen van een nieuwbouwwoning van de projecten Kloostervelden en De Schrijver. Ook willen we dat de starterslening gebruikt kan worden voor de koop van bestaande huurwoningen van woningcorporatie Alwel in de wijk Centrum-Oost", licht wethouder Ger de Weert toe.

De gemeenteraad verzocht het college eerder om de starterslening uitsluitend te gebruiken voor nieuwbouw. Op dit moment is het lastig voor starters om een nieuwbouwwoning te kopen. Zij kunnen het gehele bedrag dat nodig is om een huis te kopen lastig lenen en moeten zelf eigen geld inleggen. Het gemeentebestuur kiest er daarom voor om de starterslening vast te stellen op 25.000 euro. Dit is ongeveer het bedrag dat jonge kopers te kort komen. Aan de leningen gelden wel de nodige eisen. Kopers dienen uit Etten-Leur te komen of te werken in Etten-Leur. Ook mogen zij niet ouder zijn dan 39 jaar en mogen zij nog niet eerder een huis hebben gekocht. Ook stelt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn) nog diverse financiƫle voorwaarden.[n]