Voorproefje op het Kerstcircus: David Valentino met zijn hondennummer.
Voorproefje op het Kerstcircus: David Valentino met zijn hondennummer. Foto: Len Poppelaars

Veilig genieten bij het KerstCircus Etten-Leur

ETTEN-LEUR - Het KerstCircus strijkt ook dit jaar weer neer in het Brabantpark in Etten-Leur. De echte ouderwets gezellige circussfeer beleven, traditie en vertier tijdens de feestdagen. Met de juiste veiligheidsmaatregelen tijdens deze bijzondere COVID-19 tijden. Het kan en dat is positief nieuws in deze tijd!


DOOR LEN POPPELAARS



“We gaan de traditie voortzetten, in iets andere vorm” legt Kevin de Geet , jongste circusdirecteur van Europa, trots uit. Hij heeft alles rondom zijn 7e KerstCircus in Etten-Leur tot in detail om weten te vormen tot “veilig genieten”.


Anders
“Een high-five bij de uitgang, gaat hem dit jaar niet worden”, blikt Kevin met enige weemoed terug op zijn befaamde persoonlijke afscheidsgroet. Dat het anders ging worden, was in maart al snel duidelijk. De circussen in Nederland sloegen de handen in een, want naast concurrenten zijn ze vooral collega’s. Deze handen wapperden bij het KerstCircus overigens ook op een andere manier in de periode dat alles stil lag. “Alle vier de opleggers zijn met een rolletje met de hand geschilderd”. Vanuit de brancheorganisatie Circuspunt is een protocol opgesteld, dat in aanvulling op het plan van de Alliantie van Evenementenbouwers goede kaders bood om het “veilig genieten” te waarborgen. Duidelijk aangegeven looprichtingen, afstandsregels op de tribune, verplaatsbare kuchschermen in de loge of dispensers om de handen te ontsmetten zijn slechts een aantal voorbeelden van de genomen maatregelen. Van het inpakken van de popcorn met handschoenen, de registratie, de ventilatie tot aan de extra schoonmaakregels aan toe. Aan alles is gedacht. De tent? Die gaat een uur van te voren al open. Hiermee verandert tevens de functie van de foyer. In deze ‘andere vorm’ kunnen en mogen de voorstellingen plaatsvinden. De maatregelen zijn goedgekeurd door de instanties.


Dieren aaien
Wat niet verandert, is het mogen bewonderen van de dieren. Wanneer je een rondje om de buitenzijde van het circusterrein wandelt, staan ook deze 7e editie de dieren weer vaak buiten. Bij menig gezin wekt deze wandeling een gevoel van jeugdsentiment op. De kaartverkoop voor de 28 voorstellingen, welke op het programma staan van 19 december 2020 tot/met 3 januari 2021, is reeds gestart. Onder het wakend oog van clown Davy, niet geheel toevallig op hoge stelten lopend, mogen de voorstellingen door zo’n 300 bezoekers per keer worden bezocht. Het orkest onder leiding van Vincent van Lent staat straks weer paraat voor de muzikale begeleiding van de acts. “Deze acts zijn grootser dan ooit” aldus Kevin in zijn aanvullende uitleg acts te hebben kunnen boeken welke normaal niet beschikbaar zijn. Het jonge Spaanse duo Alambria balancerend op de hoge draad, is een van de klappers. Verder maken onder andere een act met een ballet op twee witte hengsten, een slangenmeisje en een hondenshow hun opwachting. Tot slot het antwoord op de vraag welke wellicht bij het publiek leeft: ‘Stel dat….’. Hier heeft het Kerstcircus een duidelijk beleid in. Stel dat de ontwikkelingen en de maatregelen ervoor zorgen dat de voorstellingen moeten worden geannuleerd. “Dan is er de garantie dat het publiek zonder procedures of gedoe zijn geld terug krijgt”, aldus Kevin.[n]