De Platvissers op haaienvangst tijdens boottocht 3

ETTEN-LEUR - Vol goede moed op een zondagmorgen uitgevaren om te gaan genieten van een zomerse dag met veel visplezier.


Met alleen maar enthousiastelingen aan boord lagen we na een half uur varen op de plek waar het moest gaan gebeuren. Met in het achterhoofd de gedachte dat het wel eens een gedenkwaardige tocht zou kunnen worden gezien de bijzondere vangsten van de laatste tijd op de Oosterschelde.

Na een vijftal minuten haalde Ad de Graauw zijn eerste visje binnen en mocht hij mee gaan delen in de gezamelijke inleg. Er is de rest van de dag nog aardig wat binnengehaald, en wederom, gelijk de vorige visdag werd er een rog opgetakeld van 61 cm.


Tweede plaats

Marco Jansen was de gelukkige en dat bracht hem op de tweede plaats in de einduitslag. Dat viel hem nog tegen, daar hij het gevecht met een haai verloor. Hij zag deze prachtige roofvis nog wel even, maar hij schoot onder de boot waardoor de lijn het begaf.

Kees Simons was gelukkiger met een haaienvangst en hem lukte het om er een van 90 cm binnenboord te krijgen. Met een totale vislengte van 128 cm was hij de glorieuze overwinnaar van de dag.


Staartje

Het haaienverhaal heeft nog een staartje want ook Henny van Dongen had zo'n flinke jongen weten te haken, maar ook die mocht maar even gezien worden eer deze prachtige vis onder de boot schoot en weg was. Een gegeven is dat er steeds meer roggen en haaien in onze wateren aanwezig zijn en moeten we daar wellicht onze vistechnieken op aan gaan passen.


Een weetje

In de Oosterschelde zwemmen vooral de ruwe haai en de gevlekte gladde haai. Beiden zijn ongevaarlijk voor de mens. In 2017 zijn er 200 exemplaren gemerkt en men vraagt als er een gevangen wordt, er melding van te maken.

Verder nog te melden dat er een dertigtal vissen zijn gevangen en het merendeel is weer het water in gestuurd. Tot zover; vergeet niet Jan op tijd te bellen want het is zo weer 5 oktober voor weer een spannende visdag.


Nieuwe leden

Als er vissers zijn die ook zo'n spannende visdag willen beleven, meld je dan aan als opstapper en wellicht later als lid. We kunnen nog een paar vooral gezellige leden gebruiken.[n]