Nel Biemans ontvangt bloemen en cadeau van consulente Rina Pals.
Nel Biemans ontvangt bloemen en cadeau van consulente Rina Pals. r.van Gils

Vrijwilligster Nel Biemans gehuldigd

ETTEN-LEUR - De jaarlijkse vrijwilligersdag van Surplus kreeg dit jaar een bijzonder tintje. Naast de waardering voor alle vrijwilligers, werd Nel Biemans speciaal in het zonnetje gezet. Deze maand is zij 25 jaar actief als vrijwilligster met zorg voor anderen. Om die reden mocht dit zilveren jubileum niet onopgemerkt voorbij gaan.


Vrijwilligster Nel Biemans werd al jong geconfronteerd met zorg voor een ander. Een zorgopleiding volgen leek haar wel iets, maar dat liet de thuissituatie niet toe. De huishoudschool was in de vijftiger jaren voor veel meisjes de kortste weg om aan de leerplicht te voldoen en daarna thuis aan het werk te gaan. Dat overkwam ook Nel. Nadat ze was getrouwd, werkte ze samen met haar man op hun boerderij en was er opnieuw geen ruimte voor een opleiding. Pas jaren later kreeg ze de gelegenheid om als vrijwilligster de zorg voor anderen alsnog te realiseren. Haar levenservaring en oprechte interesse in het welzijn van medemensen bleken een goede leerschool. Met volle overtuiging zet zij zich al vele jaren in om anderen te helpen. Dat begon dertig jaar geleden bij de stichting Vrijwillige Palliatieve Terminal Zorg. De vrijwilligers bij de VTPZ begeleiden mensen die terminaal zijn in hun laatste levensfase. Een moeilijke maar dankbare taak ook al volgt iedere keer het onvermijdelijke afscheid.

Vijfentwintig jaar geleden werd ze ook nog vrijwilligster bij de Praktische Thuishulpcentrale Stichting Hulp en Ondersteuning op Maat (HOOM) in Roosendaal en Oudenbosch. Via een cliënt kwam ze vijf jaar geleden bij Surplus in Etten-Leur terecht. Naast haar inzet bij de VTPZ bezoekt ze wekelijks een tweetal cliënten die ze via Surplus kreeg toegewezen.

Ze vindt haar inzet voor anderen een dankbare tijdsbesteding want “Je voegt iets toe aan het leven van anderen, maar ook aan dat van jezelf. Vijf jaar geleden verhuisden we van de boerderij naar de Velletriweg. Mijn man helpt vijf dagen per week op een boerderij en ik heb mijn cliënten. Na vijfenvijftig jaar huwelijk heb je elkaar dan ook nog wat te vertellen want als je samen binnen blijft zitten, maak je niets mee en raak je gewoon uitgepraat” is haar ervaring..

Naast de wekelijkse bezoekjes aan deze mensen heeft ze ook nog tijd voor haar hobby's. "Ik puzzel graag, dat doe ik ook met sommige cliënten. Maar mijn grootste hobby is de groentetuin. Niet zo groot meer als vroeger. Heerlijk buiten werken en groenten uit eigen tuin eten".

Op donderdag 24 september kwam een aantal vrijwilligers bijeen in De Menmoerhoeve waar alles corona-proof was ingericht. Na een gezellige ontvangst door de consulenten Jettie van Agtmaal en Rina Pals, sprak Rina lovende woorden tot Nel Biemans. “je bent een bescheiden mens en eigenlijk wil je niet in de belangstelling staan, maar je inzet en betrokkenheid is voor ons en veel anderen van grote waarde.” Daarbij gaf ze de jubilaresse een boeket bloemen en een passend cadeau.

Naast dit feestelijk tintje werd er genoten van een hapje en een sapje. En van het contact met vrijwilligers onderling. Vervolgens werd er ook nog een gezellige pub-quiz gehouden die tot veel gezellige discussie leidde. Het winnende team werd verrast met een tas met lekkernijen. Na een dankwoord voor alle vrijwilligers sloot Rina Pals de bijeenkomst af.[n]