De vlag wordt gehesen voor Burendag in de Juvenaatlaan.
De vlag wordt gehesen voor Burendag in de Juvenaatlaan. Foto: Krijn ten Hove

Burendag: Burgemeester bezoekt Sering

ETTEN-LEUR - In augustus 2018 werd het seniorencomplex “De Sering” opgeleverd met 33 appartementen. Bewoners uit meerdere delen van Brabant kwamen als onbekenden bij elkaar te wonen. In 2 jaar tijd zijn deze buren verworden tot enthousiaste vrienden die met elkaar het complex tot een gezellig thuis hebben omgetoverd en activiteiten ontplooien. In het kader van Nationale Burendag bracht Burgemeester Miranda de Vries een bezoek om te zien hoe fijn het leven in een seniorencomplex ook kan zijn.


DOOR KRIJN TEN HOVE


Bij de ontvangst overhandigde de burgemeester de Etten-Leurse vlag aan de bewoners om die vervolgens gelijk te hijsen in de mast voor de deur van het complex.


Schilderworkshop

De saamhorigheid onder de bewoners wordt het meest duidelijk gemaakt door de schilderijen die in de gang hangen van het complex. Alle schilderijen zijn gemaakt door de bewoners zelf, veel op een workshop bij Jeffrey Wine in Roosendaal. En er zitten zeer mooie meesterwerken tussen. “Maar naast deze activiteit hebben de bewoners ook gezorgd voor een eigen gemeenschapsruimte, De Zoete Inval, waar, volledig binnen de RIVM-richtlijnen, met elkaar koffiegedronken kan worden. Die ruimte zat oorspronkelijke in het plan maar Surplus en Alwel konden dit niet georganiseerd krijgen dus hebben we zelf iets georganiseerd”, licht Marion van Oerle van de bewonerscommissie toe. Maar dat is niet het enige. Er is een bibliotheek waar bewoners boeken van elkaar kunnen lenen, een Darts ruimte, organiseren ze BBQ’s en fietstochten.


Trots

Uit de gesprekken met de bewoners en de rondleiding spreekt een zekere trots en enthousiasme. Trost op wat ze met elkaar hebben gekregen voor elkaar. Een saamhorigheid. Zelfs in de afgelopen maanden, waarbij veel ouderen door de RIVM-richtlijnen in een sociale eenzaamheid hebben doorgebracht, hebben de bewoners van de Sering zich niet eenzaam gevoeld. Burgemeester Miranda de Vries was onder de indruk en benoemde deze saamhorigheid als een mooi voorbeeld. “De mensen hier wonen echt samen. In dit complex wonen ze niet alleen naast elkaar, ze wonen en leven ook samen. Er is warmte, er is betrokkenheid. Zo willen mensen oud worden en dat gun je ze ook.” Dat de burgemeester het bij het juiste eind heeft merken we tijdens de rondleiding door het complex. Want dat het goed toeven is in de Sering is wel duidelijk: “Mooie appartementen, ruime gangen met overal veel daglicht. Her en der hebben ze zelf ruimtes voor activiteiten ontwikkeld en bekostigd. Dit maakt dat de bewoners zich hier prettig, veilig en thuis voelen."[n]

Burendag, Juvenaatlaan