inbraak
inbraak Foto:

Betrapt met inbreekspullen: voorwaardelijke boete

ETTEN-LEUR – De gemeente Etten-Leur heeft een nieuw instrument tegen het inbrekersgilde succesvol ingezet. Elf verdachte personen kregen al een voorwaardelijke boete opgelegd van 5.000 euro voor het vervoeren van inbrekerswerktuigen binnen Etten-Leur.


DOOR MONIQUE JANSEN


“Deze maatregel staat los van eventuele strafrechtelijke vervolging, maar leggen we op vanuit het bestuursrecht”, licht burgemeester Miranda de Vries toe. Het vervoeren van inbrekerswerktuigen is verboden volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het gaat dan bijvoorbeeld om bivakmutsen, schroevendraaiers of breekijzers. Zo is het bijvoorbeeld verdacht om met dergelijk materialen midden in de nacht in woonwijken of op verlaten bouwplaatsen rond te rijden. Politie en boa’s houden dergelijk verdacht gedrag in de gaten. Wie erop wordt betrapt, riskeert zich voor de rechtbank te moeten verantwoorden.


Extra hindernissen

Daarnaast kan de gemeente nog een voorwaardelijke dwangsom opleggen. “Dit zien wij als stok achter de deur. Als je nog een keer in Etten-Leur wordt betrapt op zo’n situatie, dan moet je alsnog 5.000 euro betalen”, vertelt De Vries. De personen die zo’n maatregel kregen opgelegd, mochten daartegen in beroep gedaan. Dat is in geen van de elf gevallen gebeurd. De Vries vermoedt dan ook dat deze personen zeker kwaad in de zin hadden. Ze hoopt op deze manier weer een extra hindernis op te werpen om het inbrekers in Etten-Leur moeilijk te maken. “Wel heb ik niet de illusie dat we alle inbraken zo tegen houden, maar we willen het inbrekers zo moeilijk maken!” besluit De Vries.[n]