Ilustratie van Jan Kruis uit Multatuli's Woutertje Pieterse. FOTO STICHTING JAN KRUIS COLLECTIE
Ilustratie van Jan Kruis uit Multatuli's Woutertje Pieterse. FOTO STICHTING JAN KRUIS COLLECTIE stichting jan kruis collectie

Nederlands Drukkerij Museum extra geopend

ETTEN-LEUR - In het Nederlands Drukkerij Museum is vanaf zondag 18 oktober een overzichtstentoonstelling te zien met originele illustraties en tekeningen van striptekenaar Jan Kruis.


Jan Kruis (8 juni 1933-19 januari 2017) is vooral bekend om zijn familiestrip 'Jan, Jans en de kinderen', die sinds 1970 wekelijks in Libelle verschijnt. Wat niet bekend is bij 'het grote publiek' is dat Jan een veelzijdig kunstenaar was en erg actief en productief als illustrator en kunstschilder. Hij is daarnaast bekend om 'Gregor' in het tijdschrift Kuifje en voor zijn versie van de 'Sjors en Sjimmie' stripverhalen in het tijdschrift Sjors. Na zijn pensionering in 1999 werd Jan Kruis ambassadeur voor de Leprastichting, waarvoor hij twee speciale stripalbums maakte. Daarnaast maakte hij een prachtig geïllustreerde bewerking van de Multatuli-roman Woutertje Pieterse, die in 2007 en 2010 in twee grootformaatboeken werden uit- gebracht. In 2010 was hij ook betrokken bij de lancering van het online stripblad Kwynk, dat werd geïnitieerd door John Croezen. Kwynk bevatte o.a. Jans nieuwe strip “Kwynk en zijn zusje Annabel”, die een sterke gelijkenis vertoonde met “Jan, Jans en de kinderen”.


Museum

Op de begane grond is de drukkerszaal te bewonderen. In deze grote drukkerszaal werken alle drukpersen en is het mogelijk voor jong en oud om zelf afdrukken te maken. Het bijzondere van het museum is dat werkelijk alle facetten van het oude, ambachtelijke boekdrukvak te zien zijn en men zich er kan verbazen over het feit dat het allemaal begon in 1445 met de uitvinding van het gieten van een losse loden letter door Johannes Gutenberg uit Mainz(D).

Dit is ook te zien in 'het oude drukkerijtje' uit de jaren ’40 van de vorige eeuw, voorzien van zetbokken, gevuld met loden letters en oude drukpersen.

Oude rotten ”uit het vak” begeleiden u door uw rondgang door het museum met tekst en uitleg. Op de bovenverdieping staat een compleet ingerichte boekbinderij, waar te zien is hoe vroeger een boek “met de hand” gebonden werd.


Informatie

Het Nederlands Drukkerij Museum is gelegen aan Leeuwerik 8 in Etten-Leur.        

De openingstijden zijn: zondag 4 en 18 oktober en iedere dinsdag- t/m vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur.[n]