Etten-Leur VoorElkaar roept  inwoners van Etten-Leur op om in actie te komen tegen eenzaamheid.
Etten-Leur VoorElkaar roept inwoners van Etten-Leur op om in actie te komen tegen eenzaamheid.

Etten-Leur VoorElkaar in actie tegen eenzaamheid

ETTEN-LEUR - Van 1 t/m 8 oktober roept Etten-Leur VoorElkaar alle inwoners van Etten-Leur op om extra in actie te komen tegen het groeiende probleem: eenzaamheid. Zo blijkt uit recent onderzoek van vrijwilligersplatform Etten-Leur VoorElkaar dat de behoefte aan nieuwe contacten groeit, maar ook dat vrijwilligerswerk het gevoel van eenzaamheid vermindert. Een win-win voor vrijwillige inzet én participatie.

Etten-Leur VoorElkaar constateerde in hun jaarlijks gebruikersonderzoek een trend op het gebied van eenzaamheid. Er bleek een groeiende behoefte aan nieuwe contacten. Zo werd in 2019 voor het eerst ‘meer mensen ontmoeten’ de meest gekozen reden om hulp te vragen via het platform en verdubbelde dat jaar de contacten rondom maatjes en gezelschap. Verder gaf 21% van de respondenten aan eenzaamheid als een erg belangrijke keuze te zien om vrijwilligerswerk te gaan doen. Tijdens de coronacrisis steeg dit percentage zelfs naar 37%!

Vrijwilligerswerk

Ook bleek uit recent onderzoek dat het doen van vrijwilligerswerk de negatieve gevoelens gerelateerd aan eenzaamheid vermindert. Zo geeft het merendeel van de gebruikers aan dat zij meer contacten hebben opgedaan en zich daadwerkelijk minder eenzaam voelen door vrijwilligerswerk te doen. “Het is enorm mooi om te zien dat gebruikers van Etten-Leur VoorElkaar steeds meer omdenken. Zij lossen hiermee hun eigen hulpvraag (eenzaamheid) op, door een ander te helpen. Door het doen van vrijwilligerswerk leren zij nieuwe mensen kennen en breiden ze hun netwerk uit. Zo zien we maar weer dat helpen écht happy maakt!”, vertelt Leman Citak, coördinator Etten-Leurvoorelkaar.

Week tegen eenzaamheid

Om zoveel mogelijk bekendheid en bewustwording voor het thema eenzaamheid te creëren geven we in de week van 1 t/m 8 oktober meer aandacht aan het thema eenzaamheid. Leman Citak vertelt: “We gaan in die week interviews plaatsen van vrijwilligers uit Etten-Leur die zich al inzetten om eenzaamheid tegen te gaan. Gertie van stichting Present in Vriendschap is een vrijwilliger die mensen bezoekt die behoefte hebben aan een praatje. Karin zet zich in als buddy vanuit Zorg voor een Ander. Ze staat klaar voor mensen die voor een bepaald moment in hun leven wat extra aandacht nodig hebben.

De buurtsportcoaches staan ook niet stil ze bieden structurele activiteiten aan om ontmoeting en beweging te combineren. Zij organiseren twee activiteiten. Op dinsdag 6 oktober om 13.30 uur bij de Moeierboom in Etten-Leur, worden er een wandeltochten in Etten-Leur georganiseerd. Op donderdag 8 oktober kan je met anderen bewegen in de Fittuin Franciscolaan 171 naast de ingang van JP Fitnes in Etten-Leur. Verzamelen vanaf 10.15 uur er wordt gestart om 10.30 tot 11.30 uur.

Verder gaan we ons uiterste best doen om samen zoveel mogelijk gezelschapsvragen die op dit moment nog openstaan op ons platform op te lossen.”

Op de site van Etten-LeurvoorElkaar kan je meer informatie over de activiteiten vinden en kan je meer verhalen lezen van de mensen die zich inzetten voor anderen.

Stel je vraag en/of bied je hulp aan: www.Etten-leurvoorelkaar.nl[n]