Suzanne van Es, Finaliste Teen Universe 2020
Suzanne van Es, Finaliste Teen Universe 2020 Foto: Lucas van Ginneken

Suzanne in race voor Miss Teen

ETTEN-LEUR - De Etten-Leurse Suzanne van Es (18) is finaliste van Miss Teen Universe Netherlands 2020. Zij maakt kans om Nederland volgend jaar te vertegenwoordigen tijdens de internationale finale van Miss Teen Universe in Nicaragua. "Een missverkiezing in coronatijd is wel een groot ding. De verkiezing gaat, hoe we het nu zien door. Echter is dit allemaal onder voorbehoud. Alles is onzeker. We kijken echt van week tot week", vertelt Suzanne.

DOOR MONIQUE JANSEN


Volgens de Etten-Leurse schone draait de missverkiezing niet alleen om het uiterlijk: "Deze titel draait meer om brains. Wat er toe doet ben jij. Daarbij is er geen bikinironde, maar een fitnessronde. Dat vind ik voor jongere meiden ook passender." Suzanne deed al een keer eerder mee aan de missverkiezing Miss Teen of Noord-Brabant: "Sindsdien is het steeds meer aan me gaan groeien. Ik wilde dit steeds liever en begon me te ontwikkelen en trainen, in de hoop bij deze casting finaliste te worden." De jonge miss vindt het geweldig om voor de camera te staan: "Ik zoek regelmatig nieuwe samenwerkingen om concepten uit te werken. Ik doe dit nu voor een aantal jaar en heb hierin enorm kunnen groeien." Toch droomt ze niet voor een leven in de glitter en de glamour. Ze volgt een opleiding tot paraveterinair. "Het liefst werk ik later in een dierentuin als dierenartsassistente. Wel lijkt met het superleuk om betaalde modellenopdrachten erbij te doen."


Geweld richting LGTB-mensen

Suzanne wil haar bekendheid graag gebruiken om zich in te zetten voor de LGBT-gemeenschap: "Zelf heb ik ook te maken met deze community. Mijn beste vriend is homo en durfde nooit met zijn vriend over straat te lopen als stel. Het feit dat hij bang is om liefde te tonen in het openbaar zegt voor mij al genoeg. Verder zie ik dat jongeren steeds vaker geweld plegen in de richting van deze prachtige mensen. Dit zou niet mogen. Laten zien dat je van iemand houdt, zou iets prachtigs moeten zijn, geen angst." Ze vindt het belangrijk dat iedereen bewuster wordt over dit onderwerp. Dat zou kunnen door goede voorlichting te geven in groep acht of in de tweede klas van de middelbare school. "Dit is het moment dat jongeren in de puberteit komen en zelf hun seksualiteit beginnen te ontdekken. School moet een veilige plek zijn waar je jezelf kan zij. Hoe jonger je bent met het aanleren van acceptatie van mensen met een andere geaardheid, hoe minder het geweld wordt."


Oefenen op hakken

De missen zijn op dit moment druk met oefenen voor de verkiezingen. De meiden volgen trainingen en krijgen fotoshoots. "We krijgen les in onder meer catwalktraining, visagie en Spaans. Alles om ons klaar te stomen voor de Nederlandse finale en indien we winnen in Nicaragua. Deze trainingen zijn elke zondag", vertelt Suzanne enthousiast. Ook thuis oefent ze volop. Daar loopt ze vooral op hakken in plaats van op sneakers: "Goed lopen is immers belangrijk!" De finale staat gepland voor 21 november. De missen doen dan mee aan een voorstelronde, een choreoronde, een fitnessronde, een avondjurkronde en een vragenronde. De jury maakt aan het eind van de avond de winnares bekend. Zij mag dan naar de wereldfinale in Centraal-Amerika.[n]