Hindoe tempel
Hindoe tempel Karunakar Mohanta

ZIEL-lezing over leven en dood in het HindoeÏsme

ETTEN-LEUR - Hierbij nodigt Ziel je uit voor een lezing over Hindoeïsme.


Eerder heeft Ziel lezingen over Judaïsme, Boeddhisme en Islam georganiseerd. In Coronatijd hebben we geen bijeenkomsten georganiseerd. In het Trouwkerkje in Leur menen we een ruimte te hebben waarin we met een beperkt aantal deelnemers Corona proef lezingen kunnen houden. Hindoeïsme is nu aan de beurt op 30 oktober.

Zo dicht tegen Allerheiligen/ Allerzielen aan, dat we gekozen hebben voor aandacht voor leven en dood in het Hindoeïsme. Het Westen kent India als het land met meer dan één miljard inwoners, het land van hindoes, heilige koeien, swami's, miljoenen goden, beeldenverering en reïncarnatie. De dieperliggende gedachten achter het geloof van hindoes, het hindoeïsme, blijven vaak onderbelicht. Dat resulteert ook in stereotyperingen en misvattingen. Daarom is het goed een kenner van het hindoeïsme hierover aan het woord te laten.

Op vrijdag 30 oktober is Surrendra Santokhi bij ons te gast om deze lezing te geven. Surrendra publiceert regelmatig en houdt lezingen over het hindoeïsme en historische en spirituele vraagstukken. Enkele van zijn publicaties zijn: ‘Dood in diaspora. Afscheid nemen en rouwverwerking bij Hindoes' en ‘De zelfgekozen dood: opvattingen over zelfmoord en euthanasie in de hindoe geschriften'.

In deze publicaties staat hij ook stil bij de betekenis van de heilige boeken van de hindoes voor hedendaagse maatschappelijke vraagstukken. Zelf rekent hij zich tot de hindoe modernisten en heeft sympathieën voor de hervormingsbeweging de Arya Samaj, in 1875 in India gesticht. In zijn lezing gaat hij in op de essentie van het hindoeïsme. Heel in het bijzonder richt hij zich op de vraag hoe hindoes in hun dagelijks leven omgaan met dood, afscheid nemen en rouwverwerking.

Surrendra Santokhi (1960) studeerde economische en sociale geschiedenis aan de Universiteit Utrecht (1988), management aan de TIAS/Tilburg University (1995) en MBA aan de Business School Nederland (1996). In 2010 promoveerde hij aan de Universiteit van Amsterdam in de sociale wetenschappen op het onderwerp migrantenondernemerschap. In zijn professie is hij strategisch adviseur zorg en innovatie. Hij houdt zich onder andere bezig met data science en samenwerking met kennisinstellingen. Hij is als research associate verbonden aan het International Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit.

We nodigen je van harte uit.

Graag aanmelden via info.zininettenleur@gmail.com. Locatie Trouwkerkje van Bergenplein Leur, 30 oktober om 19.30. Er zijn kosten aan verbonden. Er mogen maximaal 30 mensen deelnemen. We selecteren in volgorde van aanmelding.[n]