Het echtpaar wordt beloond voor hun bijzondere inzet.
Het echtpaar wordt beloond voor hun bijzondere inzet. Foto: Nationaal Comité Veteranendag

Dennis en Mariska van der Kaats winnen Witte Anjer Prijs

ETTEN-LEUR - Dennis en Mariska van der Kraats hebben gisteren tijdens een speciale online uitzending de Witte Anjer Prijs 2020 in ontvangst mogen nemen. Het Etten-Leurse echtpaar is oprichter en drijvende kracht achter het Veteranen Search Team (VST), die ook betrokken was bij de zoekactie naar de vermiste Anne Faber.


DOOR AMBER KUIJS


De Witte Anjer Prijs 2020 is zaterdagavond uitgereikt aan de Etten-Leurse Dennis en Mariska van der Kraats. Het echtpaar is de oprichter en drijvende kracht achter het Veteranen Search Team (VST). Het team is opgericht in december 2017 na de zoekactie naar de vermiste Anne Faber. Inmiddels is de organisatie uitgegroeid tot een team dat een beroep kan doen op de inzet van ruim 1600 oud-militairen en veteranen. Op verzoek van de politie heeft het VST in minder dan drie jaar tijd meer dan 60 zoekacties op touw gezet.

Veerkracht

"Met het Veteranen Search Team zorgen jullie voor veerkracht, verbinding en voldoening”, roemt Henk van Essen, korpschef van de Nederlandse politie. "Jullie geven met jullie initiatief de veteranen weer het gevoel dat ze een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving. Jullie bieden hoop aan veteranen zelf, maar ook aan de familie en vrienden van vermisten. Veel dank namens de hele Nederlandse samenleving.” Ook Juryvoorzitter Angelien Eijsink spreekt vol lof over het echtpaar. "Jullie Veteranen Search Team geeft voldoening en veerkracht en is een voorbeeld voor mensen met PTSS. Het haalt veteranen uit hun sociale isolement door samen een taak uit te voeren in een veilige omgeving, die Dennis en Mariska met hun team creëren.” Ook benadrukt zij de brede maatschappelijke rol van het team. "Het VST verbindt burgers met veteranen maar ook veteranen met andere veteranen en politie met veteranen tijdens de zoekacties. Met haar zoekacties speelt VST een waardevolle rol voor de families van de vermiste personen en tegelijkertijd geeft dit de deelnemende veteranen een gevoel van waardering en erkenning.”

Initiatiefnemer en veteraan Dennis van der Kraats reageerde opgetogen én geëmotioneerd op de onderscheiding. "Ik ben enorm trots. Trots op wat wij in een kleine drie jaar hebben opgebouwd en wat nog jaren meekan. Trots dat de veteranen van het VST aan de burgermaatschappij kunnen laten zien wat zij nog kunnen bijdragen op het moment dat zij de poort uitlopen.”[n]

.