De historie van Unitas'30 (deel 1)

ETTEN-LEUR - De voetbalvereniging die thans als Unitas'30 bekend staat, werd op 10 mei 1930 opgericht onder de naam Sparta door Jep Raaymakers, Jos van Steen, Driek Teunissen (Gzn) en Willem van Oosterhout. Van het groepje jongelui, dat daar die dag officieel toe besloot, hadden verscheidene jongens daarvoor al georganiseerd gevoetbald bij o.a. plaatselijke clubs, die allen eerder ter ziele waren gegaan, zoals Leurse Boys. Deze laatste vereniging bestond in 1928-1929. Ze speelde op de wei van Frans Luijkx in de Baai.


De iets ouderen waren eerder actief geweest bij weer Sparta en H.B.S. Deze laatste club had nog deelgenomen aan de competitie van de Brabantse voetbalbond. Het Sparta uit de jaren twintig speelde op het weiland van Kees Hoeks, H.B.S. speelde op het terrein van Kees Aartsen, net voorbij het oude Unitasterrein aan de Lange Brugstraat.

Voor deze verenigingen waren er op de Leur nog andere clubs gevestigd Swift en het roemruchte E.M.M. De meeste fervente liefhebbers hadden in het Leurse voetballoze tijdperk zelfs bij clubs elders gespeeld bij onder meer O.M.L. in St. Willebrord.

Ook waren er ten tijde van de oprichting van Sparta verscheidene jongens actief bij Internos, dat twee jaar eerder was opgericht. Unitas kan zich dus niet tooien met het predikaat "eerste Leurse voetbalclub”, wel is het de eerste club die het gepresteerd heeft het bestaan te handhaven. Nu al 90 jaar. En hoe! Van een eenvoudig Leurs clubje van enkele voetbal-enthousiastelingen is het uitgegroeid tot een belangrijke bloeiende vereniging, geworteld in geheel Etten-Leur.


Eerste bestuur

Leden van het eerste bestuur waren Jos van Steen voorzitter, Frans Aarts secretaris en Cor Marijnissen penningmeester. Het probleem… een speelterrein te bemachtigen werd vlot opgelost. De jongens toonden begrip te hebben voor de mogelijkheden van particulier initiatief, waarbij zij er wel voor zorgden de goedkeuring van burgemeester Hamilton uit te buiten.

De club kwam in het bezit van een weiland van boer Jacobs op Attelaken, links voor de overweg bij het Liesbosch. De eerste investering was de aanschaf van twee goals en de onmisbare voetbal. Met geel zand werden de lijnen getrokken, kalk was uit den boze, want de koeien mochten uiteraard alleen op zaterdag- en zondagmiddag van hun wei beroofd worden.

Met twee elftallen werd in september van hetzelfde jaar al deelgenomen aan de competitie van de dat jaar opgerichte Roomsche Katholieke Voetbalbond Bisdom Breda in de tweede en derde klasse, te vergelijken met de toenmalige onderafdeling Noord-Brabant van de K.N.V.B.

In de zomer; volgend na de oprichting werden ter voorbereiding; vriendschappelijke wedstrijden gespeeld en seriewedstrijden.


Succes

Het eerste eclatante succes (in de eerste jaren werden er zelfs geen aaneengesloten seriewedstrijden gehouden) werd behaald in Bosschenhoofd. Op het veld bij Maple Farm werd met 1-0 gewonnen. De maker ervan, een 17-jarige, kreeg in het eerste clublokaal bij Kees Aerts aan het van Bergenplein, van al zijn makkers een glas bier. Hij heeft er dubbel van genoten, twee dagen lang!

In het eerste seizoen waren de elftallen ingedeeld met clubs uit overwegend de Brabantse Noordwest hoek: Zevenbergen met De Gezellen, Klundert met VIOS, Noordhoek, Fijnaart met Kaaise Boys, Oud Gastel met Wilhelmina en de Gastelse Sportclub, Oudenbosch met O.V.C. en Victoria, Hoeven met H.V.V. en niet te vergeten Internos.[n]