Visual GGD gezondheidsmeter
Visual GGD gezondheidsmeter Nvt

GGD West-Brabant start groot gezondheidsonderzoek

ETTEN-LEUR - De GGD West-Brabant startte op 7 september een grootschalig onderzoek naar de gezondheid en leefstijl van Brabantse inwoners: de GGD Gezondheidsmeter 2020. Meer dan 60.000 West-Brabanders van 18 jaar of ouder ontvangen een uitnodiging om een vragenlijst in te vullen. Het onderzoek loopt tot eind december.


De vragen gaan onder andere over lichamelijke en psychische gezondheid, leefgewoonten en de woonomgeving. GGD West-Brabant voert dit onderzoek eens in de vier jaar uit in opdracht van de gemeenten in de regio.


Wat gebeurt er met de resultaten
De resultaten van het onderzoek geven inzicht in de mening van de bevolking over hun gezondheid en de woonomgeving. Anne Meerdink, onderzoeker bij de GGD geeft aan: “Het is belangrijk om de vragenlijst in te vullen, want als we weten hoe het met u gaat, dan weten we uiteindelijk hoe het met ons allemaal gaat. De resultaten worden door de gemeente en de GGD gebruikt voor het lokale gezondheidsbeleid en het organiseren van activiteiten om de gezondheid en het welzijn van inwoners te verbeteren. Passen de voorzieningen bij wat mensen nodig hebben om zo gezond mogelijk te leven? Kan men meedoen aan de samenleving? En hoe gaat het met ons in vergelijking met vier jaar geleden?” De resultaten van het gezondheidsonderzoek worden medio 2021 bekendgemaakt op www.brabantscan.nl



Gezondheid
en het welzijn
van inwoners
te verbeteren

Vergelijken met andere regio’s
Alle GGD’en in de Nederland voeren dit Gezondheidsonderzoek uit. Hierdoor kan GGD West-Brabant de resultaten met andere regio's vergelijken.
Meerdink: “Gaat het bij ons beter of juist slechter dan elders in het land? Voor gemeenten is het fijn om die vergelijking te maken, zodat ze keuzes kunnen maken waar hun aandacht het meest naar uit moet gaan.”
De GGD’en doen dit onderzoek in opdracht van de gemeenten. Zij werken hierin samen met GGD GHOR Nederland, het Rijksinstituut Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).


Deelnemers willekeurig gekozen
Deelnemers kunnen de vragenlijst online of schriftelijk invullen. Niet alle inwoners ontvangen een vragenlijst; deelnemers worden willekeurig gekozen uit het bevolkingsregister van hun gemeente. De geselecteerde personen vormen samen een doorsnee van alle West-Brabanders van 18 jaar en ouder.
Meerdink: “Juist omdat het een steekproef is, is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen de vragenlijst invullen. Alleen dan krijgen we een goed beeld van de gezondheid van ons allemaal. Iedere ingevulde vragenlijst draagt een steentje bij aan een compleet beeld over de gezondheid van de Brabantse inwoners.” Heb je geen brief ontvangen, maar doe je toch graag mee. Dit jaar kunnen personen zonder uitnodiging voor het eerst meedoen aan het onderzoek via www.GGDgezondheidsmeter.nl, vanaf 22 september. Deelname aan het onderzoek is vrijwillig.


Meer informatie
Meer over de GGD Gezondheidsmeter 2020 vindt u op onze website www.ggdwestbrabant.nl https://www.ggdwestbrabant.nl/onderzoek/nieuws/2020/08/Gezondheid-en-leefgewoonten-van-volwassenen-in-beeld[n]