Op het scherm van de laptop stond het ontwerp voor de folders al klaar .
Op het scherm van de laptop stond het ontwerp voor de folders al klaar . Foto: Len Poppelaars

De spagaat van een
circusdirecteur


ETTEN-LEUR – Reeds zes jaar aan een stuk schitterde ‘Kerstcircus Etten-Leur’ in het Brabantpark. Straalden de lampjes ons tegemoet wanneer we de sfeervolle tent naderde. Zes aansluitende jaren genoten duizenden volwassenen en kinderen uit Etten-Leur en omgeving van de authentieke circussfeer. “Helaas wordt 2020 niet het zevende jaar op rij, er geldt een verbod op het organiseren van evenementen en dat loopt zeker tot in december. Te kort dag om zekerheid te hebben. Geen makkelijke beslissing”. Dit was afgelopen woensdag in het kort de boodschap van Kevin van Geet, Nederlands jongste circusdirecteur. Live vanaf het leeg blijvende terrein in het Brabantpark. Wij blikken terug op de spagaat van Kevin.



DOOR LEN POPPELAARS

Lang stond het zevende jaar voor de deur. En lang stond die deur op een kiertje, tot hij afgelopen woensdag dicht ging.. Maanden van plannen, organiseren en toeleven naar deze zevende editie. Van werken aan veiligheidsprotocollen, zoeken naar zekerheden, overleggen en blijven hopen. En inderdaad, van wakker liggen. Het waren de ingrediënten in de aanloop naar “Kerstcircus Etten-Leur” in dit bijzondere jaar. Ordners vol. Eind oktober, kort voordat de beslissing viel, ging ik langs bij Kevin.


In de puntjes voorbereid
Met als grootste drive er zijn voor het publiek en de mensen waarmee hij samenwerkt, zit hij op dat moment in een spreekwoordelijke spagaat. Een investering van anderhalve ton in het vooruitzicht. Met dit bedrag editie nummer zeven in durven en mogen gaan. Of toch niet? Zonder twijfel is hij tot in de puntjes voorbereid. Staan de binnen- en buitenlandse acts te trappelen om de piste te betreden. Staat het transport van het materiaal zo goed als klaar. Staat het ontwerp voor de folders klaar op zijn laptop. Het zijn de laatste maatregelen omtrent het Coronavirus, welke de deur op een kier zet.



Gevoel en verstand

"Ik zit in een spagaat tussen gevoel en verstand”, begint Kevin als ik in oktober naar zijn plannen vraag. Met zijn gevoel is hij verbonden met zijn publiek. De trouwe bezoekers en de mensen welke dit jaar voor het eerst komen. De wens om te mogen is groot. Juist deze bijzondere tijd, is een tijd om het publiek te laten genieten van de traditie, gezelligheid en authentieke circussfeer. "Ik denk aan mijn moeder en oma”. Al die jaren rond de feestdagen van de partij en meewerkend, genietend van deze invulling van de feestdagen binnen de familie.


Risico's afwegen

Aan de andere kant staat het verstand. Welke de risico's afweegt. Wat als de huidige maatregelen voortduren of worden aangescherpt. Wat als het straks geen kwestie meer is van kunnen maar simpelweg niet mogen. Wat als we halverwege de voorstellingen zijn. Met de snelheid hoe zaken nu veranderen, zijn er nog kansen. "Met de genoemde investering moet er onderaan de streep natuurlijk een boterham overblijven”. Want naast passievolle en enthousiaste circusdirecteur, is Kevin immers ondernemer.

"Natuurlijk is er gesproken over de kleine lettertjes”. Die lettertjes doen echter niets af aan het enthousiasme van de hoogwaardige acts van voorgenomen zevende editie. “Ik krijg met regelmaat een telefoontje, weet je al wat”. Dolgraag geven de acts acte de présence.

Op de koffie
Kevin blikt in zijn trailer terug en vooruit ‘over op de koffie gaan in Etten-Leur'. Over het mogen aanschuiven bij inwoners. Over de ‘Kevintafel' bij het restaurant waar hij, als tijdelijke bewoner van Etten-Leur, graag een hapje eet. Over ook gedurende het jaar bekenden zien en bijpraten. Zijn positieve instelling, siert en inspireert. “De voorverkoop van de kaartjes loopt bijna gelijk met vorig jaar”. En nogmaals benadrukt hij “Gaat het niet door, krijgen de kopers ‘met een druk op de knop' hun geld weer terug”.

Tot in Etten-Leur!!
Wanneer ik in oktober mijn schoenen aantrek en vervolgens over het steile trapje in het donker de trailer van Kevin verlaat. Bedank ik hem voor de koffie, zijn verhaal, zijn gastvrijheid en sluit de deur. Al wandelend door de regenbui van die avond, kijk ik nog een keer om. “Hopelijk tot de volgende keer, maar dan eind december 2020 in Etten-Leur”, denk ik bijna hardop. Een wens van de gehele redactie. Vandaag kijken we terug op het gesprek eind oktober in de wetenschap dat de keuze feitelijk voor hem is genomen. Wetend dat de circustent in 2020 niet voor de zevende opeenvolgende editie straalt. Einde van een spagaat en zoals Kevin zei: “Ik ben er een beetje stil van, het doet veel met mij”. Van 24 december 2021 tot/met 9 januari 2022 staat de zevende editie wederom in de planning.[n]