Afbeelding
Foto: Ria Mol

Ria Mol maakt de mooiste plaatjes van Etten-Leur

ETTEN-LEUR – De mooiste plekjes van Etten-Leur en omgeving? Fotografe Ria Mol vindt het hele buitengebied prachtig. En nog steeds ontdekt ze hoe mooi de polders en bossen van Etten-Leur kunnen zijn. Zij combineert haar passie voor natuur en fotografie tijdens de vele wandelingen die ze maakt. “Elke week trek ik met er een vriendin op uit en zijn we zo twee tot drie uur onderweg. Tussendoor fotograferen we met de telefoon. Geregeld keer ik zelf nog terug met mijn camera.”


DOOR MONIQUE JANSEN


Ook wandelt ze haar graag met haar man of zus, maar ook gaat ze vaak alleen op pad. Ze trekt dan gerust uren uit voor het maken van ‘het perfecte plaatje.’ Het liefst gaat ze naar de polders of naar de bossen. “Ik kijk, voordat ik ga slapen altijd naar de weersverwachting voor de volgende dag. Vaak sta ik dan al voor zonsopkomst op. Het is prachtig om het landschap in de eerste zonnestralen te fotograferen.”


Een hobby geboren

Ria ging in 2017 met prepensioen. Daarvoor werkte ze 42 jaar als doktersassistente bij verschillende praktijken. Ze gebruikt haar vrije tijd nu graag voor haar passie. Fotograferen heeft ze altijd gedaan. Op haar zestiende kocht ze haar eerste eigen camera. Daarmee was een prachtige hobby geboren. Haar oude fototoestellen liggen nu in de huiskamer in een glazen vitrine. Tegenwoordig schiet Ria de foto's met haar spiegelreflexcamera en met haar telefoon: "De techniek is enorm vooruit gegaan. Je hebt ook met je telefoon enorm veel mogelijkheden.”


Wisseling van de seizoenen

Het mooiste aan het fotograferen vindt Ria de wisseling van de seizoenen: “Het voorjaar met het ontluikende groen en de bloeiende bloesems vind ik geweldig. De herfst is mijn favoriet met de vallende blaadjes.” Ook de winter vindt ze een prachtig seizoen. Wat ze wel jammer vindt is dat er steeds minder dagen zijn met typische winterbeelden, zoals vorst en sneeuw. Als het sneeuwt, trekt ze dan ook meteen de omgeving in. “Daar kan ik urenlang van genieten!” Ria werkt ook als vrijwilligster bij de Etten-Leur City shop. In samenwerking met Pierre van Damme kon ze daardoor op de enige sneeuwdag in 2019 foto’s maken over Etten-Leur vanuit de toren van de Van Goghkerk. Het leverde weer prachtige foto’s op. Daarnaast verkoopt de Etten-Leur City shop ansichtkaarten met daarop fraaie Etten-Leurse natuurfoto’s van Ria.


Meer dan miljoen foto’s

Het is ongelooflijk, maar Ria heeft inmiddels meer dan een miljoen foto’s gemaakt. “Ik heb zeker drie harde schijven vol!” Ze publiceert de mooiste plaatjes op haar Facebook- en Instagrampagina’s (zoek op Ria Mol-Buijks). Daar krijgt ze veel reacties en likes op. Foto’s worden dan ook volop gedeeld! Zo was het plaatje van een jonge uil een enorme hit. Ria steekt veel tijd in het bewerken van haar foto’s. Zo veranderen foto’s in ware kunstwerken. Bijzonder is dat Ria zichzelf alles heeft geleerd: “Ik heb nooit cursussen gevolgd, wat dat betreft ben ik een autodidact!”[n]

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding