Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Veel mensen hebben dit jaar de kerstversiering al ver voor Sinterklaas opgehangen. Zo heeft de 61-jarige Ingrid Adriaansen-Versteden de kerstboom ook al extra vroeg gezet. “Om het in deze coronatijd gewoon wat gezelliger te maken.”

“Sinds 20 november staat de boom al binnen,” zegt ze, kijkend op het kaartje. “Normaal gesproken tuig ik de kerstboom ook pas na Sinterklaas op, maar het is zo’n ongezellige tijd nu. Door dat corona is alles anders dan anders. Mijn vriendin, die verderop in de straat woont, had hem ook al staan. ‘Dan wil ik hem ook,’ zei ik. En uiteraard altijd een echte, want het is gewoon lekker om ’s morgens de boom te ruiken,” gaat ze verder terwijl haar hond Ivar nieuwsgierig rondsnuffelt. “Aan Sinterklaas doen we al jaren niet meer. Wel geven we nog een cadeautje aan elkaar. Er is echter wel een kleinkind op komst. Dan wordt het anders en is het weer wel leuk.”


Zelfgemaakt kerststuk

Ook andere kerstversieringen en lampjes zijn al opgehangen, een groot zelfgemaakt kerststuk siert de tafel en een prachtige kerststal heeft een plaatsje onder de boom gevonden. "De kerststal heb ik ook al gezet ja. Vroeger bij ons thuis mocht ik nooit het kindeke Jezus vóór Kerstmis in zijn kribbe leggen. Dat vond ik altijd zó zielig, dus die ligt ook al op zijn plekje,” lacht ze. "Een boompje buiten is ook al behangen met lampjes en dat ander boompje moeten we nog doen,” zegt ze tot slot.[n]TEKST JOHAN WAGENMAKERS