Centimeter voor centimeter gaat X-EL tegen de vlakte.
Centimeter voor centimeter gaat X-EL tegen de vlakte. Foto: Alwel

Zelfs de toiletpot van X-EL wordt hergebruikt

ETTEN-LEUR - De sloop van het gebouw van X-EL tegenover het Stationsplein in Etten-Leur vordert. Inmiddels hebben de slopers van Vermeulen Sloopwerken & Zn uit Breda het dak gelicht. Eind februari ligt het pand geheel tegen de vlakte. Het is een bijzonder project, omdat eigenaar woningcorporatie Alwel heeft gekozen voor een 'circulaire sloop'. Dat betekent dat zoveel mogelijk sloopmaterialen opnieuw worden gebruikt als product of grondstof.

DOOR MONIQUE JANSEN


Woningcorporatie Alwel zocht dan ook bewust naar sloopbedrijven die op een circulaire manier werken. Dat betekent dat producten, zoals deuren, kozijnen, radiatoren, sanitair en de stalen dakconstructie opnieuw worden gebruikt. De sloper verkoopt deze onderdelen aan particulieren en bouwbedrijven die deze spullen opnieuw gebruiken. Ook voor de computervloer (vloerpanelen op stalen vijzels) uit het pand was meteen belangstelling. Een bedrijf uit het noorden kon die goed gebruiken en heeft hem zelfs alweer in gebruik genomen. Daarnaast krijgen ook materialen, zoals bakstenen en beton een tweede leven. "Het beton wordt gemalen, zodat het kan worden gebruikt om nieuw beton te maken. Bakstenen verdwijnen in puingranulaat. Gespecialiseerde bedrijven gebruiken dit puingranulaat weer als fundering onder de bestrating", vertelt Marieke Keyzer, sr. projectleider van X-EL bij Alwel. Alleen de asbestleien en plafondplaten worden niet gerecycled. Asbest mag niet worden hergebruikt vanwege de gezondheidsrisico's en voor de plafondplaten is nog geen concrete belangstelling vanuit producenten van bouwmaterialen.


Een geslaagde ervaring

De circulaire sloop van X-EL is voor Alwel nu al een geslaagde ervaring. "Het is voor ons de eerste keer dat we dit doen, maar we willen hier straks standaard voor kiezen. Op deze manier dragen we bij aan het terugdringen van het gebruik van de steeds schaarser wordende grondstoffen. Ook maken we de afvalberg kleiner. Het is zonde om producten weg te gooien die we nog prima kunnen gebruiken", vindt Keyzer. De vroegere materialen van X-EL komen niet terug in het nieuwe gebouw dat op deze plek aan het Stationsplein komt. Dat is de volgende stap bij projecten van Alwel. Keyzer: "We willen niet alleen kijken naar circulair slopen, maar ook naar het inzetten van hergebruik en gerecyclede materialen bij nieuwbouwprojecten. Dat nemen we mogelijk ook mee in onze nieuwe aanbestedingen. Duurzaam bouwen staat ook in onze beleidsdoelstelling. Het grootse verschil tussen standaard en circulair slopen is het tempo. Het ontmantelen van sloopmaterialen vraagt namelijk meer tijd en aandacht dan het machinaal slopen. "Maar dat is iets waar je in je planning rekening mee kan houden. De kosten zijn niet hoger dan bij gewone sloop", benadrukt Keyzer.


Appartementen voor jongeren

In het oude kantoorgebouw aan het Stationsplein zaten eerst verschillende bedrijven. Alwel kocht het pand eind 2017. Toen zat er alleen nog een deurwaarderskantoor in. Alwel verhuurde de ruimte twee jaar lang aan creatieve startende ondernemingen en verenigingen uit het culturele veld. Daarnaast woonden er verschillende jongeren. Na de sloop begint de bouw van 75 appartementen. Jongeren tussen de 18 en 30 jaar oud komen in aanmerking voor de woningen. De appartementen variƫren in ruimte van 25 tot 52 vierkante meter. Op dit moment zijn er weinig specifieke woningen voor jonge starters in Etten-Leur.[n]

Afbeelding