geaard stopcontact
geaard stopcontact Foto: george dijkstra

Tip van het Repair Café voor de feestdagen

ETTEN-LEUR - De gezellige tijd breekt weer aan. Veel mensen organiseren, ondanks de beperkingen, een samenzijn rond een lekkere maaltijd.


Gerechten worden vaak geserveerd en warm gehouden op een warmhoudplaatje, met waxinelichtjes of olie. Maar steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van elektrische rechauds. Om teleurstellingen te voorkomen, is het verstandig de rechaud van te voren te controleren. In het Repair Café kregen we vorig jaar rond deze tijd veel rechauds aangeboden die tijdens het opwarmen kortsluiting bleken te vertonen. Hoe controleer je of je warmhoudplaat in orde is? Om een elektrische schok te vermijden wordt aangeraden de rechaud aan te sluiten op een geaard stopcontact. Dit stopcontact moet op een groep staan met een aardlekschakelaar. Laat je apparaat vervolgens enige tijd aangesloten staan. Zo kan je controleren of de rechaud warm wordt en er geen kortsluiting optreedt. Als het apparaat niet warm wordt, kan het zijn, dat de temperatuurbeveiliging defect is of dat er een onderbreking in de verwarmingsspiraal is. Ook als de verwarmingsspiraal in de verwarmingsbuis contact maakt met de buis, treedt er kortsluiting op. Als de temperatuurbeveiliging kapot is, kan er een nieuwe in gezet worden. Onderbreking van de spiraal of contact van de spiraal met de buis kan niet verholpen worden. De juiste diagnose kan gesteld worden door medewerkers van het Repair Café. Tevens kan er gemeten worden of uw elektrische rechaud aan de veiligheidsnormen voldoet.

Voor alle elektrische apparaten met een verwarmingsspiraal geldt het advies om deze aan te sluiten op een geaard stopcontact dat op een groep staat met aardlekschakelaar. Het Repair Café van december gaat niet door, maar individuele hulp kan geboden worden. Contact: George Dijkstra, tel. 06-28358050, gdijkstra60@planet.nl.[n]