Van Zundert paar punten verwijderd van WK

ETTEN-LEUR - Kunstschaatster Lindsay van Zundert (15), die eind vorige maand nog de Duitse NRW Trophy won, eindigde zondag 13 december op een tweede plek tijdens het Winter Star toernooi in Minsk.


Op zaterdag, na haar korte kür, ontving ze 56,06 punten zelfs na wat kleine schoonheidsfoutjes. Daardoor kwam ze net een paar punten te kort om haar WK deelname veilig te stellen. Ook op zondag verliep haar optreden niet helemaal vlekkeloos en had ze last van een wegglijdende schaats. Desondanks sloot ze het toernooi af met zilver op plek twee, en eindigde daarmee ook voor de andere Nederlandse seniorrijdster Niki Wories (24), die op zaterdag al minder punten kreeg en zondag niet meer in actie kwam.


EK afgelast

Afgelopen donderdag maakte de internationale schaatsbond ISU bekend dat het geplande EK in Zagreb van eind januari is afgelast. Aangezien Van Zundert zich inmiddels hiervoor had gekwalificeerd en haar deelname aan het voorbereiden was, stond ze toch niet al lang stil bij deze afgelasting. Van Zundert: “Het zat er wel een beetje aan te komen dat het EK niet door kon gaan in Zagreb. Ik was me eigenlijk ook al aan het focussen op het binnenhalen van de WK punten. Want daar zat ik nog maar 0,19 punt vanaf”. Het WK staat in de agenda voor eind maart. Daarvoor kan Van Zundert nog haar scores bijwerken op andere internationale toernooien en tijdens de Challenge Cup in Den Haag, als Corona ook hier geen roet in het eten gooit.


Schaatsvaardigheden

In Minsk ging het niet helemaal zoals gehoopt. “Zo zonde dat ze uit balans raakte op haar lange kür, anders had ze nog meer punten kunnen behalen”, licht haar coach Jorik Hendrickx toe. “En natuurlijk baal ik wel van die WK punten, maar er zit in elk geval groei in. Ik zie dat haar schaatsvaardigheden al verbeteren, ook al werken we nog niet zo lang samen. Maar ze pakt het gewoon snel op. Het kan alleen maar beter gaan vanaf hier.”


Stroef

Lindsay zelf was ook onder de indruk van de enorme schaatsarena in de Wit-Russische hoofdstad. “Die ijshal was enorm groot en mooi. De faciliteiten zijn prima, maar het ijs voelde voor mij persoonlijk een beetje stroef aan. Maar ik ga het niet afschuiven dat ik me nu nog niet voor het WK heb gekwalificeerd. Dat moet ik toch echt zelf doen,” aldus het Brabantse kunstschaatstalent.­­[n]