De Hoge Haansberg is nog een groen gebied.
De Hoge Haansberg is nog een groen gebied. Foto: Ria Mol

Woningbouw op plek Hoge Haansberg

ETTEN-LEUR - Etten-Leur heeft nieuwe ruimte nodig voor woningen en industrie. Daarom heeft het gemeentebestuur onderzoek gedaan naar drie mogelijke woningbouwlocaties: de Hoge Haansberg, de Groene Wig en de Lage Vaartkant-Lage Bremberg. Uit de evaluatie blijkt dat de Hoge Haansberg zich het beste leent voor nieuwe huizen op de middellange termijn. Voor de langere termijn is ook de Lage Vaartkant-Lage Bremberg een goed initiatief. De Groene Wig blijft wel een groene buffer.

DOOR MONIQUE JANSEN


Wel is in de Groene Wig eventueel uitbreiding van woningen mogelijk bij de huidige huizen. Dit valt onder 'lintbebouwing aan de rand.' Het gemeentebestuur ziet af van een nieuw industrieterrein. "Voor het bedrijventerrein wordt voorgesteld om geen extra terrein aan te leggen, maar uit te breiden bij huidige terreinen. Een besluit voor de verkeersafwikkeling volgt later", meldt het gemeentebestuur.


Locaties

De gemeente zocht voor de periode van 2025-2030 naar ruimte voor 600 nieuwe woningen en een industrieterrein van 10 hectare. "Als mogelijke woongebieden zijn het gebied Hoge Haansberg, de Groene Wig en het gebied ten oosten van de Lage Vaartkant onderzocht. Voor een nieuw industrieterrein is gekeken naar Middendonk-Oost, Bankenstraat-West en de Hoge Haansberg-Zuidwest. Daarnaast brengt de bouw van woningen en de komst van nieuwe bedrijven extra verkeer met zich mee, en in het uiterste geval knelpunten. Het is dus belangrijk om dit in het onderzoek mee te nemen."


'Bouw woningen en nieuwe bedrijven brengt extra verkeer en knelpunten met zich mee'


Woonwensen

Op dit moment is Etten-Leur een populaire woonplaats. Makelaars zien met name veel belangstelling vanuit buurstad Breda. De afgelopen jaren explodeerden de woningprijzen in Breda, waardoor veel mensen buiten de stad zijn gaan zoeken. Etten-Leur kwam daarbij in het vizier en is een populaire uitwijkplaats gevonden. Ook binnen Etten-Leur zijn veel mensen op zoek naar een woning. De gemeente ziet ook de vraag naar woningen veranderen. Op dit moment is niet voor iedereen een passend huis beschikbaar. Woningcorporatie Alwel ziet in het lage huursegment vooral vraag naar goedkope appartementen en minder naar gezinswoningen. Daar speelt de corporatie bijvoorbeeld op in met de bouw van 75 wooneenheden voor jongeren op het Stationsplein op de plek van X-EL. Op dit moment wordt op verschillende plekken in Etten-Leur gebouwd, maar de nieuwbouw is niet voldoende om iedereen van een passende woning te voorzien.


Omgevingsvisie

De gemeenteraad gaf in mei 2019 de opdracht om onderzoek te doen naar drie mogelijke woningbouwlocaties. Later kwam daar ook het verzoek bij voor een nieuw bedrijventerrein. De nieuwe ontwikkelingen worden gebundeld in een Omgevingsvisie. Daarin staat op hoofdlijnen wat er behouden moet worden, welke ruimte er is voor verandering en hoe nieuwe ontwikkelingen kunnen worden ingepast. De omgevingsvisie is het kompas voor de toekomstige koers.[n]