Een trotse wethouder neemt de prijs ontvangst.
Een trotse wethouder neemt de prijs ontvangst. Foto: Frans van der Bom

Moeierboom in de race voor European Tree of the Year

ETTEN-LEUR - Op vrijdag ochtend 11 december werd binnen het stadskantoor de wisselprijs voor de winnaar van de verkiezing ‘Nederlandse boom van het jaar’ uitgereikt aan Burgemeester Miranda de Vries en wethouder Kees van Aert. De Moeierboom heeft de derde ‘Nederlandse boom van het jaar verkiezing’ gewonnen met een behoorlijk verschil in aantal stemmen voor de de tweestammige vleugelnoot in Middelburg en de rode beuk in Domies Toen te Pieterburen in de provincie Groningen. Onze Moeierboom behaalde liefst 3593 stemmen, ruim 1000 meer dan de tweede boom.


DOOR FRANS VAN DER BOM


De verkiezing ‘Nederlandse Boom van het jaar is al jaren in handen van SBNL, voluit Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu. Bij de verkiezing gaat het vooral om het verhaal achter de boom en ook het belang van de boom voor zijn omgeving, de maatschappij en zijn geschiedenis. Uit 87 aanmeldingen afgelopen jaar werd in iedere provincie een boom genomineerd. De uiteindelijke winnaar werd onze Moeierboom. Als gevolg van deze eerste prijs vertegenwoordigt de boom Nederland in de Europese Boom van het Jaarverkiezing van 2021.


De prijsuitreiking

Op vrijdagochtend was het zover: Maaike Brasz-Kaarsgaren, rentmeester bij SBNL Natuurfonds was naar Etten-Leur gekomen om de prijs uit te reiken. In haar voorwoord ging ze in op het belang van bomen voor de maatschappij. “Bomen vertellen verhalen, groot en klein!”. Daarnaast is een genomineerde boom ook van historisch belang, heeft een maatschappelijke functie en is herkenbaar. Vaak is zo’n boom het middelpunt van dorpsfeesten. De Moeierboom is zo’n boom. Het is de derde Brabantse boom die deze – nu al prestigieuze- prijs in de wacht weet te slepen. Na de Troeteleik op de A58 en de Heksenboom in Bladel (2019) nu dan de Etten-Leurse Moeierboom als prijswinnaar van de wisseltrofee, een boomstronk met daarop een plaquette met de namen van de winnaars en ook een geldbedrag van 2500 euro. Alvorens tot de prijsuitreiking over te gaan werd een filmpje vertoond waarin de Burgemeester van de gemeente Bladel afscheid van zijn wisseltrofee nam. Hierna mochten Kees van Aert – die de Moeierboom destijds als ‘kandidaat ’aangebracht had- en Burgemeester Miranda de Vries de prijs in ontvangst nemen.


European Tree of the Year

Vanaf 1 februari start de verkiezing van de Europese boom van het jaar 2021. Vorig jaar werd de Nederlandse winnaar uit Bladel vierde. Burgemeester Miranda de Vries vertelde in haar dankwoord dat Etten-Leur nu een unieke kans krijgt om zich op de Europese kaart te zetten en dat vanochtend daar de kick off meeting voor plaatsgevonden had. “Het denkwerk is vandaag begonnen!” Om enige kans op de verkiezing te hebben zullen er minstens 45.000 stemmen behaald moeten worden, het is dus zaak om heel veel stemmen buiten Etten-Leur te behalen.


Trots op de wisseltrofee

Burgemeester Miranda de Vries benadrukte nog eens alle belangrijke aspecten van de Moeierboom. Mooi was haar opmerking dat de meer dan 300-jarige boom nog eens de vergankelijkheid van de mens aantoonde, maar ook haar opmerking dat de hangouderen bij de Moeierboom haar bevestigen in het politieke spel in Etten-Leur.[n]