Kaart van de drie Heerlijkheden.
Kaart van de drie Heerlijkheden. niet relevant

Lezing 'Zundert en de
Nassau's en de Oranjes'

ZUNDERT - De lezing 'Zundert en de Nassau's en de Oranjes' wordt gegeven in het kader van de heruitgave van het boek 'Bijdragen tot de kennis der geschiedenis van Zundert en Wernhout' van Prof. Henri van der Hoeven.

Van der Hoeven beschrijft in zijn boek het ontstaan en de ontwikkeling van de drie Heerlijkheden: Zundert Hertog, Zundert Nassau en Wernhout. Als bewoner van een heerlijkheid had je rechten en plichten tegenover de eigenaar/heer van het gebied waar je woonde. Dit waren in Zundert de hertog van Brabant of de heer van Breda: de Nassau's, Oranjes.

De bekende historicus Ton Kappelhof zal uitgebreid ingaan op hoe in 1403 een gedeelte van Zundert in handen kwam van de Nassau's. Dit kwam door het bijzondere huwelijk tussen de heer Engelbrecht I van Nassau en Johanna van Polanen. Later kwamen ook Rijsbergen en Wernhout in handen van de heren van Breda (de Nassau's). Wat hadden de heren van Breda werkelijk te zeggen in Zundert? Wat betekende het voor de bewoners? Ton Kappelhof zal in zijn lezing dieper ingaan op deze materie.

Informatie

De lezing wordt gegeven op dinsdag 14 januari in Zaal Victoria, Molenstraat 118 Zundert. Aanvang van de lezing is 20.00 uur, de zaal is open om 19.30 uur.[l]