Beter omgaan met mensen met dementie

Door de vergrijzing komen we steeds vaker mensen met dementie tegen. Maar hoe benader je iemand op straat die de weg naar huis niet meer weet? Op samendementievriendelijk.nl kun je korte trainingen volgen om beter om te gaan met mensen met dementie en zo Zundert 'dementievriendelijker' te maken.

Goed om te weten: introduceer je hulpvraag

In de korte videotrainingen leer je hoe je signalen van dementie kunt herkennen en krijg je tips om beter om te gaan met mensen met dementie in verschillende situaties, zoals op straat, in de winkel of in het gemeentehuis. Als je gewoon vriendelijk aan iemand met dementie vraagt of je kunt helpen als hij of zij de weg lijkt kwijt te zijn, zal deze misschien niet weten waarom je dat doet of wie je bent. In plaats daarvan kun je je vraag beter introduceren, leert de training. Zoals: "Goedemiddag mevrouw. Ik zie dat u het dorp uitloopt. Mag ik u vragen waarnaar u op weg bent?"

Oogcontact belangrijk

In de training leer je verder dat oogcontact houden heel belangrijk is. Benoem wat er volgens jou aan de hand is en kijk (oogcontact) of je wordt begrepen. Bijvoorbeeld: "U lijkt op zoek te zijn naar uw woning. Klopt dat?" Door te benoemen waar iemand mogelijk naar op zoek is, maak je je vraag concreet voor iemand. En door te vragen of het klopt, geef je iemand de ruimte zijn of haar verhaal te doen.

Meelopen naar huis

Vervolgens kun je terug in de richting van – in dit geval – het dorp wijzen en vragen: "Vindt u het prettig als ik een stukje met u meeloop?" Tijdens het lopen kun je meer informatie inwinnen over waar iemand woont of naartoe wil. Het kan ook zijn dat iemand iets in de omgeving herkent en zelf de weg weer kan vervolgen.

Wat als iemand echt de weg niet meer weet?

Het kan ook voorkomen dat iemand ondanks je goede handelen de weg naar huis echt niet meer kan vinden. In zo'n geval is het verstandig bij iemand te blijven en contact op te nemen met de lokale politie of de wijkagent te bellen om na te gaan of er iemand als vermist is opgegeven. Mogelijk heeft de politie of wijkagent meer informatie over het woonadres van de persoon.