Promotie voor twee tieners bij De Raadsheer

ZUNDERT - De 1e cyclus van het seizoen zit er op bij De Raadsheer en dan worden de promotie- en degradatieplaatsen verwerkt. De tieners rukken verder op want Jan de Kort en Thijs van Opstal zijn gepromoveerd. Jan werd met een score van 10 punten uit 12 wedstrijden (scoringspercentage 83,3) afgetekend kampioen in groep 3. Hij mag in groep 2 laten zien wat hij waard is tussen de subtop van De Raadsheer. Herman Krijnen heeft zijn zoveelste schaakkunstje geflikt en mag als 2e van groep 3 ook in groep 2 gaan schaken.

Het scheelde helemaal niets of Herman was op de meet nog gepasseerd door Lia van Hooijdonk. Tot zijn grote schrik verloor hij zijn laatste partij van Arno van den Hoogen en omdat Lia van Bernadette Egeric won, kwam ze in punten op gelijke hoogte met Herman: 7 uit 10 (percentage 70). Het werd een horrorscenario want zelfs de tweede scherprechter in het reglement, weerstandspunten, gaf geen uitsluitsel: allebei 80,5! Dan resteert er nog maar één paardenmiddel om er uit te komen: SB-punten, Sonneborn-Berger punten. Zie het maar als 'vijf cijfers achter de komma'. Of als een finishfoto. De stoom kwam uit de computer maar die perste er wel een eindoordeel uit: Krijnen 42,5 SB punten, Van Hooijdonk 35,5. Sneu voor Lia. Uithuilen en opnieuw beginnen, er zit niet veel anders op.

Ron Been en William Gommers degraderen van 2 naar 3. Vooral Gommers stond er maar beteuterd bij te kijken. Maar ja, als de souplesse al een paar maanden ontbreekt dan verzand je in 'werkschaak' en daar win je geen bekers mee. Been degradeert voor het eerst in zijn carrière naar groep 3 en dan zou je denken dat hij heel de speelzaal kort en klein gaat slaan! Maar nee hoor, met een heerlijke Triple in de hand wuifde hij zijn nederlaag nonchalant weg. Voelt hij zich misschien bevrijd van de stress? Het zou zo maar kunnen.

Inge Oostvogels heeft het zo druk met andere zaken dat het schaken er een beetje bij in ging schieten. Ze vond de tijd om in september in groep 2 aan de competitie te beginnen. Enigszins verrassend werd ze zelfs kampioen. Ze mag daarom naar groep 1, maar de komende maanden ziet ze geen mogelijkheid om te schaken. Vanaf september is Inge er weer bij en ze mag dan alsnog in groep 1 gaan spelen.

Thijs van Opstal werd 2e en dan promoveer je ook. Hij wil echter niet tot september wachten om in de hoofdgroep aan de slag te gaan. De tiener staat al weken te popelen van ongeduld.

Dan blijft de vraag over wie er degradeert uit groep 1? Degraderen uit de hoofdmacht, je kijkt er niet echt reikhalzend naar uit. Het zijn Jan van den Berg en Jorrit Havermans geworden. Jan hing al maanden aan het elastiek en moest zijn laatste partij tegen Erik Roks winnen om nog een sprankje hoop te koesteren maar het lukte hem niet. Helaas moet Jan na vele jaren eventjes een stapje terug doen. Dat hij straks als favoriet in groep 2 begint staat buiten kijf, daar is hij gewoon een te goede schaker voor. Veel opvallender is de degradatie van voorzitter Jorrit Havermans. Sinds hij vader is, is de motivatie verlegd van het schaakbord naar de kinderkamer, zo lijkt het wel. Jorrit vond het niet echt erg en maakte er eigenlijk ook niet zo’n drama van. Dan wordt het hoogtijd voor een noodkreet: “Wij willen Jorrit terug. Wij willen Jorrit terug”![l]