Gezellige drukte tijdens het CultuurCentrum De Schroef gehouden Vaandelfeest. FOTO CHARLES VAN CAMPENHOUT
Gezellige drukte tijdens het CultuurCentrum De Schroef gehouden Vaandelfeest. FOTO CHARLES VAN CAMPENHOUT Foto: Charles van Campenhout

(CHAPEAU) Buurtschap Tiggelaar geniet van Vaandelfeest

(KOP) 'Ge zieget wel, ammaal samen'

ZUNDERT - Buurtschap Tiggelaar mocht in 2019 op de eerste zondag van september stoppen op de nieuwe Corsoboulevard. Haar wagen 'Vikings', een ontwerp van Erwin Braspenning, won met 634 punten en kreeg de derde publieksprijs. De buurtschap ontving zaterdag daarom als winnaar van Corso Zundert 2019 het erevaandel uit handen van burgemeester Joyce Vermue.


Het traditionele Vaandelfeest vond zaterdagavond plaats in CultuurCentrum De Schroef. De winnende buurtschap zelf nam 's middags al haar intrek in Café De Ossekop, 'de thuishaven van de Vikings'. Na een gezellig samenzijn en gezamenlijk wat gegeten te hebben vertrok de buurtschap 's avonds onder begeleiding van Vikingmuziek en fakkels in optocht naar De Schroef. Veel bezoekers van het evenement hielden zich aan de vooraf verspreide dresscode 'Vikings'. Naast de dresscode hadden de leden van Tiggelaar petjes met daarop de tekst: 'Ge zieget wel, ammaal samen'.

Samenwerking

Deze tekst vormde ook de rode draad tijdens het officiële gedeelte. De totstandkoming van Vikings was een flinke en uitdagende klus en daarom werd de samenwerking binnen de buurtschap geroemd door de trotse voorzitter Rob Braspenning. Ook werd stilgestaan bij het feit dat de buurtschappen elkaar ook steeds weten te vinden en helpen wanneer dat nodig is om de wagens ieder jaar weer op tijd klaar te hebben. Dat maakt het corso tot een uniek evenement. Maar ook de samenwerking met de Stichting Bloemencorso Zundert en de gemeente Zundert werd gewaardeerd. Die samenwerking werd het afgelopen jaar vooral zichtbaar door in zeer korte tijd de jubel te verplaatsen van de Markt naar de nieuwe Corsoboulevard. Om die reden ontvingen de voorzitter van Stichting Bloemencorso Zundert Jos Jochems en burgemeester Joyce Vermue ook een pet. Zo werd de samenwerking tussen de buurtschappen, Stichting Bloemencorso Zundert en de gemeente Zundert symbolisch aan elkaar verbonden. Een samenwerking die in toekomst belangrijk zal blijven voor het corso.

Erevaandel

Vervolgens werd het prachtige erevaandel gepresenteerd en door Joyce Vermue aan de buurtschap officieel overgedragen. Het erevaandel heeft een verdiepend effect doordat het in verschillende lagen is opgebouwd. De makers van het erevaandel werden terecht in het zonnetje gezet voor de vele uren die ze erin hebben gestoken. Vervolgens barstte het Zundertse feestje los onder muzikale begeleiding van coverband The Fellas en DJ Patjuh. Het erevaandel is nog een jaar lang te bewonderen in het Raadhuis.[l]