Ploeteren door de modder. FOTO TURFRIJDERS
Ploeteren door de modder. FOTO TURFRIJDERS Turfrijders

Trappistentrappers verrast door gladheid

WERNHOUT - Tussen Sjaak Afhaakdag, 12 januari, en afgelopen Blue Monday kenden de Trappistentrappers ook nog Gladde Zondag. Tot ieders verbazing bleek het zondagochtend op sommige plaatsen echt spiegelglad te zijn.

Voor de Winterronde hadden 28 deelnemers zich verzameld bij van T, vol goede moed gingen zij op de frisse zondagochtend van start voor de Winterronde. Verdeeld in twee groepen, een wat snellere groep van 12 man en de tweede dus met 16 man. De wegen waren nog nat van de nachtelijke regenbuien en hooguit een oprit en een stukje weg achteraf begon wat bevriezingsverschijnselen te vertonen maar op de doorgaande wegen was van gladheid nog helemaal geen sprake. Net buiten Wildert echter werden ze door andere fietsers gewaarschuwd dat de weg verderop één grote ijsplaat was geworden. Verstandig dat zij zijn werd er stapvoets doorgereden, maar helaas, bijna de hele groep ging onderuit, je kon er nog niet lopen zo glad het daar was. Gelukkig waren er geen gewonden en ook geen materiële schade. De tweede groep werd op tijd gewaarschuwd en gezamenlijk werd besloten om terug te keren naar veiliger grondgebied. Diverse deelnemers besloten om er toch maar een punt achter te zetten en naar huis te rijden. De overgeblevenen splitsten opnieuw in twee groepen en reden ieder apart vervolgens een rit richting Breda en van daar terug naar Wernhout. Maar het was nog niet gedaan, in het zicht van de haven op nog geen twintig meter van de finish rijdt een onfortuinlijke renner in het gootje tegen de stoeprand en landt op de plavuizen, gelukkig stond hij snel weer op. Al bij al een bewogen fietsochtend voor de wegploeg.

Veldrijders
Een groep Trappistentrappers van zo’n 25 man schreef zich in bij de veldtoertocht van de Etten-Leurse Turfrijders. De geheel vernieuwde route deed nu ook de Pannenhoef en Buise Heide aan en was daardoor goed op te pikken ter hoogte van de Sprundelsebaan. Een aantal maakten daar gebruik van, anderen maakten de officiële start vanuit ‘de Koekoek’ bij het tenniscentrum aan de Hogeweg. Het uitpijlen liet soms wat te wensen over maar het was een hele aardige tocht die bij velen blijkbaar in de smaak viel gezien het grote aantal deelnemers. Ook hier was er zo nu en dan een valpartijtje zonder gevolgen maar dat kwam niet door de gladheid, met bredere bandjes en stevig profiel heb je daar toch wat minder last van. Wat een trend lijkt te worden, ook hier eindigde de rit in polonaise door de kantine en hossend op de opzwepende klanken van een plaatselijke muzikant.

Programma
Zondag 26 januari is er weer keuze voor de veldrijders, een veldtoertocht in Kalmthout, in Huijbergen en eentje in Wechelderzande maar dat is niet bij de deur, toch niet bij onze deur. Opnieuw is onderling overleg geboden, vertrek in ieder geval om 8.30 uur bij café van T. De wegploeg rijdt de Winterronde en vertrekt om 9.00 uur.
Maandag 27 januari zijn alle leden welkom op de jaarvergadering, aanvang 20.00 uur bij van T.[l]