De Boomfeestdag wordt ook in de gemeente Zundert al jaren gehouden. In 2017 plantten kinderen, onder toeziend oog van de toenmalige wethouder Piet Utens, bomen in Achtmaal. FOTO CHARLES LUIJTEN
De Boomfeestdag wordt ook in de gemeente Zundert al jaren gehouden. In 2017 plantten kinderen, onder toeziend oog van de toenmalige wethouder Piet Utens, bomen in Achtmaal. FOTO CHARLES LUIJTEN Foto: Charles Luijten

Nationale Boomfeestdag viert straks 65ste editie in Zundert

ZUNDERT - De 65ste viering van de Nationale Boomfeestdag vindt volgend jaar plaats in Zundert. Er worden dan bomen geplant op het nieuwe thematische park van Business Centre Treeport (BCT). Dat is afgelopen week bekendgemaakt tijdens de voorjaarsbeurs van GrootGroenPlus in Zundert.

DOOR ADDO SPRANGERS

Er is ook al een datum bekend: woensdag 17 maart 2021. Het planten van de bomen vindt dan zoals gezegd plaats op het nieuwe thematische park van Business Centre Treeport (BCT). Kinderen duiken hierbij meteen in de wereld van de boomkwekerijsector. Het moet hun enthousiasme voor dit vakmanschap aanwakkeren. Kennis en kunde over de wondere wereld van bomen is immers essentieel om de hedendaagse uitdagingen aan te gaan.

Belang

Het is een streven waar Stichting Nationale Boomfeestdag zich inmiddels al meer dan zestig jaar sterk voor maakt. Dit gebeurt door kinderen tijdens de Nationale Boomfeestdag een boom te laten planten én ze er meteen ook iets over te leren.

'Kinderen planten bomen en leren er meteen ook iets over'

Het belang hiervan wordt door Gemeente Zundert en BCT Partners bv benadrukt met de ontvangst van de Boomfeestdag in de gemeente Zundert en op het terrein van Business Centre Treeport.

Goed doel

Wethouder Johan de Beer en Chantal van Kuyck, directeur BCT Partners bv, zijn bijzonder in hun nopjes met het gegeven dat de lancering van de Nationale Boomfeestdag 2021 in hun gemeente én op hun terrein plaatsvindt. Stichting Nationale Boomfeestdag is al jarenlang het goede doel van vakbeurs GrootGroenPlus. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist tijdens de voorjaarsbeurs van GrootGroenPlus de komst van de viering van de Nationale Boomfeestdag naar Zundert wereldkundig is gemaakt.

'Stichting Nationale Boomfeestdag al jarenlang goede doel van vakbeurs GrootGroenPlus'

De internationale partners van de Gemeente Zundert en BCT worden straks nauw betrokken in het verdere traject en bij de 65ste editie van de Nationale Viering, zo is reeds aangekondigd.

Binding

In 2021 worden honderden kinderen van de verschillende kernen in de gemeente Zundert betrokken bij de eerste aanplant op de nieuwe locatie langs de A16 om aldus de binding en band met boomkwekerijgemeente Zundert nog sterker en warmer te maken. Het houden van een Nationale Viering Boomfeestdag op dit unieke terrein, dat zo verweven is met bomen, maakt volgens directeur Peter Derksen van Stichting Nationale Boomfeestdag de 65ste editie in 2021 zeer bijzonder.

Onvergetelijk

De huidige Boomfeestdag werd in 1957 opgericht door Staatsbeheer naar aanleiding van een oproep van de Verenigde Naties tot een 'World Festival of Trees'. Dit om de jeugd te betrekken bij de natuur en hun toekomst. Onderzoek wijst uit dat het planten van een boom onder schooltijd zorgt voor een onvergetelijke beleving. De eerste editie (toen nog onder de noemer Boomplantdag) werd in 1957 gehouden met 1.500 kinderen in Apeldoorn. In 1980 werd de naam Boomplantdag omgezet in Boomfeestdag.

'Schooljeugd heeft zeker elf miljoen bomen geplant op Boomfeestdag'

En meer dan zestig jaar later doen er zo'n 250 gemeenten mee aan de Boomfeestdag met 100.000 kinderen, die ruim 200.000 bomen en struiken planten. In totaliteit heeft de Nederlandse schooljeugd, dankzij de Stichting en in samenwerking met vele gemeenten, inmiddels zeker elf miljoen bomen geplant op Boomfeestdag.[l]