Tijmen Dekkers met verschillende voorbeelden van de Corsospuwer. FOTO COLLECTIE TIJMEN DEKKERS
Tijmen Dekkers met verschillende voorbeelden van de Corsospuwer. FOTO COLLECTIE TIJMEN DEKKERS Foto: collectie Tijmen Dekkers

Alle buurtschappen krijgen hun eigen Corsospuwer

ZUNDERT - De jonge ondernemer Tijmen Dekkers heeft in samenspraak met de gemeente Zundert de Corsospuwer ontworpen. Een origineel en vindingrijk initiatief om regenwater op een duurzame wijze op te vangen en aan te wenden. En zo kunnen we dan samen op eenvoudige wijze ons milieu een dienst bewijzen.

DOOR HELEEN VERBURG

Jaarlijks worden we met een flink aantal regenbuien geconfronteerd. Het water dat op de daken van gebouwen valt wordt dan via de dakgoten en de regenpijpen geloosd op het riool waarna het regenwater bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie terechtkomt en vervolgens gezuiverd wordt. En dan wordt het water via de waterleiding weer naar alle gebouwen terug vervoerd als drinkwater. "Eigenlijk is dat best wel zonde, want je kunt dat regenwater vrij eenvoudig opvangen en gebruiken voor doeleinden waarvoor wel water maar geen uiterst schoon drinkwater nodig is". Aan het woord is Tijmen Dekkers die op enthousiaste wijze vertelt wat er allemaal mogelijk is met regenwater. "Denk bijvoorbeeld aan het doorspoelen van het toilet of het besproeien van de tuin. Of het opvangen in ondergrondse waterbekkens ten behoeve van beregening van onze boomkwekerijen".

Corsospuwer

Tijmen Dekkers heeft het idee opgevat om onderaan de regenpijpen van de gebouwen en huizen in de gemeente Zundert een speciaal verloopstuk aan te brengen met daarop de Corsospuwer. Het regenwater loopt dan vervolgens via die Corsospuwer gewoon de tuin in en komt niet meer in het riool. "Dit heeft veel voordelen", vertelt hij, "bijvoorbeeld omdat de rioolwaterzuiveringsinstallaties ontlast worden, het grondwaterpeil beter op peil kan blijven en we veel minder of geen drinkwater meer hoeven te gebruiken om onze tuinen te besproeien. Daarmee helpt de Corsospuwer ons, u en mij dus, om op een manier die heel weinig moeite, tijd en geld kost, een persoonlijke en positieve bijdrage te leveren aan ons milieu".

Heraldieken

Op het uiteinde van de regenpijp wordt een metalen verloopstuk met een vlak, metalen plaatje aangebracht. In deze plaatjes zijn de heraldieken, ofwel de logo's van alle buurtschappen uitgesneden. Omdat we achttien buurtschappen kennen, zijn er dus achttien verschillende Corsospuwers gemaakt. Ieder buurtschap heeft op die manier haar eigen Corsospuwer. Maar er is ook een Corsospuwer gemaakt met de afbeelding van De Vikings, de winnende wagen uit 2019 van buurtschap Tiggelaar. De Corsospuwer heeft een doorsnee van circa 15 cm.

Gemeente Zundert

De Corsospuwers zijn via www.corsospuwer.nl te bestellen. Ze kosten 30 euro per stuk. Hiervoor krijgt u een stukje regenpijp, het metalen koppelstuk èn de Corsospuwer van uw keuze. "Op de Facebookpagina 'Regenwaterspuwer' zijn veel foto's en voorbeelden van de Corsospuwers en regenwaterspuwers te vinden", vertelt Tijmen Dekkers. Overigens is het via de website ook mogelijk om andere logo's of afbeeldingen te laten verwerken in het plaatje dat het uiteinde van de regenpijp vormt. Zo heeft de Gemeente Zundert in de Pieter van Ginnekenstraat op een aantal regenpijpen regenwaterspuwers aangebracht waarin het logo van de gemeente is uitgesneden.

Ondernemer

Tijmen Dekkers is de drijvende kracht achter de Corsospuwer. De nog maar 23-jarige ondernemer heeft zijn eigen bedrijf op het gebied van opvang, verwerking en aanwending van regenwater. Hij werkt daarbij veel samen met verschillende gemeenten, overheidsinstanties en andere bedrijven. Maar ook buiten onze landsgrenzen is zijn bedrijf te vinden. Tijmen Dekkers moet daarom ook heel regelmatig op reis. Hij is geboren en getogen in Zundert en wil daar ook niet meer weg. "Ik vind dat de inwoners van Zundert een enorme saamhorigheid kennen en altijd bereid zijn zich op onbaatzuchtige wijze in te zetten voor het gemeenschapsleven", aldus Tijmen Dekkers. "Van die gemeenschap wil ik deel uit blijven maken en ik zou het heel erg leuk vinden als iedereen de Corsospuwer gaat bestellen".[l]