Hertogdom Brabant van ca. 900 tot ca. 1350
Hertogdom Brabant van ca. 900 tot ca. 1350 niet relevant

Lezing over het ontstaan van het Hertogdom Brabant

WERNHOUT - De toevallige uitkomst van een wisselvallig proces. Dit is de vierde en laatste lezing die wordt gehouden in het kader van de heruitgave van het boek 'Bijdragen tot de kennis der geschiedenis van Zundert en Wernhout' van Henri van der Hoeven.

Dat Noord-Brabant ooit heeft behoord tot het oude hertogdom Brabant, weten we allemaal wel. Maar sinds wanneer eigenlijk? En hoe kwam dat hertogdom tot stand? We starten bij de oorsprong van het hertogdom (843) in de tijd van Karel de Grote , uit wiens rijk het hertogdom Lotharingen ontstond. Dit lag aan de basis van het latere hertogdom Brabant. Via 1106 (Godfried met de Baard), 1288 (Hertogdom Limburg toegevoegd) en 1406 (Hertogen van het Bourgondische en Habsburgse huis) wordt er, verlucht met afbeeldingen en kaarten, door deze duistere periode gegaan.

Prof. Dr. Arnoud-Jan Bijsterveld is historicus middeleeuwse geschiedenis en hoogleraar Cultuur in Brabant aan de Tilburg University. Hij neemt u mee op deze reis.

De lezing wordt gehouden op dinsdag 11 februari om 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur) in Het Wierenbos, Diepstraat 12 te Wernhout. Deze wordt georganiseerd door de Stichting Hooghe Heerlickheyt Wernhout en Heemkundekring De Drie Heerlijkheden. De toegang is gratis.[l]