Tijdens de open middag konden belangstellenden een kijkje nemen in de nieuwe brandweerkazerne. FOTO RINSKE VAN BEERS
Tijdens de open middag konden belangstellenden een kijkje nemen in de nieuwe brandweerkazerne. FOTO RINSKE VAN BEERS Foto: Rinske van Beers

Nieuwe kazerne moet veilige haven bieden aan hulpverleners

ZUNDERT - Veiligheidsregio Midden West Brabant, de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) en de Gemeente Zundert openden zaterdagochtend officieel de nieuwe brandweerkazerne aan de Hofdreef 20A te Zundert. Tijdens een feestelijke bijeenkomst vond de sleuteloverdracht plaats.

DOOR RINSKE VAN BEERS

In de nieuwe thuisbasis van de Brandweer Zundert heeft ook de Regionale Ambulance Voorziening (RAV) haar intrek genomen. Het pand is ontworpen door architect Kees van Beijsterveldt en in opdracht van Soma Vastgoed voerde bouwbedrijf Maas Jacobs de nieuwbouw uit. Uiteraard is gekozen voor duurzaamheid. De inrichting is tot stand gekomen met hulp van de brandweerlieden zelf. Saillant detail hierbij is dat er bij de inrichting ook gebruik is gemaakt van verkoold hout.

Toespraken
Na het welkomstwoord van teamleider Marco Bekers was het woord aan clustercommandant Zuid, Marlou Boot. Zij legde de nadruk op de positieve samenwerking tussen alle betrokken partijen met speciale dank aan de werkgroep van de Brandweer Zundert. Volgens Jurren Gadet van de RAV is dit bijzondere gebouw niet alleen van belang voor de veiligheid van de gemeenschap, maar is het ook een veilige uitvalsbasis voor de hulpverleners. "Op deze plek kunnen zij ook zorg kunnen bieden aan elkaar na intensieve hulpverlening." Burgemeester Joyce Vermue heeft de voortgang van de verhuizing nauw gevolgd en meldde trots te zijn op de gedrevenheid en betrokkenheid van de mensen achter de vrijwillige brandweer.

Thuisbasis

De werkgroep Brandweer Zundert werd extra in het zonnetje gezet voor de geleverde inzet. Naast een persoonlijke attentie ontvingen zij diverse geschenken om de ontspannings- en trainingsruimte verder aan te kleden. De bedoeling is dat de kazerne gaat voelen als een solide thuisbasis.

Nieuwbouw
De oude kazerne aan de Wernhoutseweg was dermate verouderd dat deze niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd. Er kon niet meer worden voldaan aan de regionale functies. Hoewel iedereen van mening is dat vernieuwing noodzakelijk was, is het voor de vrijwilligers nog wel even wennen aan de andere kant van Zundert. Na dertig jaar aan de Wernhoutseweg te zijn gestationeerd, is het nu tijd voor een nieuwe plek. De eerste uitrukken zijn inmiddels succesvol uitgevoerd.

Ambulancepost

Ook de RAV heeft zoals gezegd zijn intrek genomen aan de Hofdreef. Met de verhuizing van de ambulancepost van Rijsbergen naar Zundert zullen de aanrijtijden van de ambulances naar Achtmaal en Wernhout verbeteren.

Sleutelruil
Burgemeester Vermue leverde de sleutels van de oude kazerne in bij Kris Maas (directeur Maas-Jacobs), waarna zij van hem de sleutels van de nieuwe, duurzame en functionele kazerne aan de Hofdreef 20A ontving. Onder toeziend oog van het brandweerkorps werd daarna op ludieke wijze met een hydraulische schaar de ketting doorgeknipt voor het nieuwe pand. Geheel in stijl werd hier alcoholvrij op geproost. Daarna was er nog een open middag waarbij iedereen een kijkje kon nemen en kon genieten van diverse demonstraties.[l]