Schooljuf Krien te midden van haar leerlingen van groep 7. FOTO CHARLES LUIJTEN
Schooljuf Krien te midden van haar leerlingen van groep 7. FOTO CHARLES LUIJTEN Foto: Charles Luijten

Carnavalesk eerbetoon aan jarige juf Krien

WERNHOUT - De Wernhoutse Zaantaoze kwamen vrijdagmorgen al vroeg uit hun holletje gekropen. Het is er dubbel feest vanwege de verjaardag van schooljuf Krien én de start van de Vastenavondviering middels de sleuteloverdracht van burgemeester Joyce Vermue aan Prins Carnaval.

DOOR CHARLES LUIJTEN

In Wernhout, dat met het carnaval doorgaat voor Zaantaozelaant, is het deze vrijdagochtend om 09.00 uur al gigantisch druk bij basisschool Sint Jozef. De vele belangstellenden zijn vastbesloten om niets van het op handen zijnde spektakel te missen en trotseren hiervoor graag de koude. Het is maar goed dat het Wernhoutse dweilorkest De Blaosaoze met zijn de meute in beweging weet te brengen.

Hels kabaal

Dan gaat na lang wachten eindelijk de deur van de school open en komen de jongste Zaantaoze als eersten naar buiten gewipt. De rest van de 175 leerlingen van de Sint Jozefschool volgt al snel. Allen verkleed in diverse creaties en onder hels kabaal dat tot in Loenhout valt te horen. Ze dragen allerlei carnavalsattributen bij zich en vormen samen een lange stoet, klaar voor de carnavalesk uitgedoste rondwandeling in het westelijk deel van Zaantaozelaant.

'Wie schuilt toch achter dat masker?'

Langslapers kunnen hun ogen niet geloven als de optocht onder het slaapkamerraam voorbij trekt. Men vraagt zich af wat de als oude vrouw vermomde figuur met haar rollator tussen Wernhouts verklede toekomst te zoeken heeft. Wie schuilt toch achter dat masker? Het is schooljuf Krien die vijftig jaar is geworden.

Verzot op carnaval

In nagenoeg in alle klassen van basisschool Sint Jozef zien we een verkeersbord hangen met rode rand en het getal 50 erop. Een leuk initiatief, allemaal voor schooljuf Krien Dellenpoort omdat zij Sara is geworden.

'De juf is helemaal verzot op carnaval'

Dat moest en zou gevierd worden, maar wel op carnavaleske wijze. De juf is namelijk helemaal verzot op carnaval. Speciaal voor haar is daarom een carnavalsoptocht op touw gezet waaraan alle leerlingen van de school deelnemen. Te midden van de brakkensliert sjokt de 50-jarige Krien in verouderde uitgave daarom achter de rollator mee.

Sleuteloverhandiging

Deze morgen wordt tevens het officiële startsein gegeven voor het carnavalsfeest in Wernhout, een vrijbrief om enkele dagen gezellig uit de bol te gaan. Er is als het ware dubbel feest in het Zaantaozelaant waarvoor burgemeester Joyce Vermue en wethouder Twan Zopfi speciaal zijn overgewaaid. De eerste is present om de sleutel van het Zaantaozelaant aan Zijne Doorluchtige Hoogheid Prins Carnaval te overhandigen, die hierdoor tijdens de leutdagen het bestuur in handen krijgt.

Muzikaal

De jarige schooljuf geniet zichtbaar van haar eigen feestje. Ze sjokt mee in de polonaise die door alle gangen van de school heen slingert. Juf Krien is geboren in Tilburg waar ze 1970 ter wereld kwam. Daar volgde zij ook de opleiding tot onderwijzeres op de kweekschool. Voor dat ze naar Wernhout kwam, stond ze op een paar andere scholen als tijdelijke invalskracht voor de klas. Op de Sint Jozefschool is ze inmiddels alweer 25 jaar actief. Vanuit haar woonplaats Alphen rijdt de juf dagelijks op en neer.

'Polonaise slingert door alle gangen van de school'

Haar hobby is muziek. Ze is dan ook bij zogeheten percussieorkest aangesloten dat kiest voor het Latijnse genre, Bij het dansen wordt hierbij flink met het achterwerk geschud. Vooral wanneer de band de samba of de rumba inzet. Schooljuf Krien Dellenpoort, die gehuwd is en twee kinderen heeft, piekert er niet over om haar werkplek op de Sint Jozefschool te verruilen voor een baan elders. Daarvoor heeft zij het immers veel te veel naar haar zin in Wernhout.[l]